У МЗС РФ заявили, що надання російського громадянства жителям ОРДЛО — наслідок невиконання Україною Мінських угод
Getty Images

Надання російського громадянства жителям ОРДЛО — наслідок невиконання Україною Мінських угод, каже речник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

У такий спосіб вона відреагувала на висловлювання президента України Володимира Зеленського в інтервю телеканалу «1+1». Про це повідомляє пресслужба МЗС РФ.

Захарова нагадала, що український лідер звинуватив Росію у видачі жителям ОРДЛО російських паспортів і порушенні тим самим Мінських угод.

«Добре відомо, що надання громадянства є суверенною прерогативою суверенних держав. Міжнародним правом будь-яких обмежень щодо цього не встановлюється… Надання жителям Донбасу російського громадянства є вимушеним гуманітарним заходом в умовах запровадженої Києвом соціально-економічної і транспортної блокади регіону, яку згідно Мінським угодами він повинен зняти», — підкреслила вона.

Разумков розповів, за якої умови Зеленський не зможе знову балотуватися в президенти

За її словами, надання російського громадянства жителям ОРДЛО «повністю відповідає міжнародній практиці». Свої паспорти жителям України у великих кількостях видають Польща, Угорщина і Румунія, а сам Київ активно надає громадянство жителям Придністров'я, говорить речник російського відомства.

«Викликає глибокий жаль, що президент України вважає своїх громадян, які проживають в умовах блокади на сході країни і вимушених набувати громадянство Росії, гіршими за тих українців, яким дозволено отримувати громадянство інших країн», — підсумувала Захарова.

Передісторія

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям ОРДЛО отримати громадянство Росії у спрощеному порядку. 2 травня 2021-го в МВС Росії повідомили, що майже 530 тис. жителів ОРДЛО за два роки скористалися цією можливістю.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає помилкою недостатньо жорстку реакцію союзників України на роздавання Росією паспортів жителям ОРДЛО.

Напередодні Зеленський заявив, що просив Лукашенка видати «вагнерівців».

«Вагнером» по рейтингу. Навіщо Зеленський згадав про скандальну спецоперацію