МЗС Росії повернуло Боснії і Герцеговині подаровану Лаврову українську ікону

Ікону, яку главі МЗС РФ Сергію Лаврову подарували в Сараєво, повернули в посольство Боснії і Герцеговини. Про це повідомляє ТАСС.

«23 грудня за погодженням з дарувальником ікона була передана в посольство Боснії і Герцеговини в Москві. При цьому рекомендували партнерам задіяти доступні правові механізми для з'ясування всіх обставин цієї справи, включаючи походження згаданого артефакту», — оголосило МЗС РФ.

Подарунок Лаврову в середині грудня 2020 року зробив глава президії Боснії і Герцеговини, який представляє Республіку Сербську, Мілорад Додік.

Ікону нібито знайшли в Луганську і її вік — 300 років, повідомляло Інформаційне агентство Республіки Сербської. Посольство України в Боснії і Герцеговині зажадало пояснити, як ікона потрапила до Додіка.

МЗС РФ після цього пообіцяло повернути ікону дарувальникам, щоб ті «уточнили її походження через Інтерпол».

Додік стверджував, що ікона «не вкрадена», і що це «сімейна освячена ікона».

Як ми повідомляли раніше, посольство України в Боснії і Герцеговині направило до міністерства закордонних справ республіки ноту з вимогою повернути українській стороні ікону з Луганська, яку Додік подарував Лаврову.

Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу й почала перевірку походження ікони.

Мінкульт України стверджує, що печатка на подарованій Лаврову іконі у Боснії та Герцеговині вказує на власність нашої держави.

Через скандал із українською іконою опозиція Боснії вимагає відставки президента