МЗС України відкидає звинувачення з боку Білорусі в недружніх діях
Verasen

Влада Білорусі вважає, що указ президента України Володимира Зеленського про залучення білоруських IT-фахівців підриває довіру у двосторонніх відносинах. МЗС не згодне.

15 жовтня речниця МЗС України Катерина Зеленко прокоментувала ноту Білорусі щодо залучення білоруських IT-фахівців в Україні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Україна відкидає звинувачення Мінська в недружніх діях. Наша держава традиційно відкрита і дружня для громадян Білорусі. Ще до початку кризи в Білорусі рух між нашими країнами був максимально вільним, а міжлюдські та бізнес-контакти дедалі міцнішали», — наголосила речниця. Вона вважає, що наша держава є демократичною й відданою європейським цінностям, і захист прав та свобод людини має фундаментальне значення.

За словами Зеленко, в Україні завжди вітатимуть людей, «які поділяють ці цінності й хочуть реалізувати себе в нашій державі».

Причиною дипломатичного пінг-понгу стало те, що 2 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ №420/2020 про заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців — громадян Білорусі.

Згідно з указом, Кабмін має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх сімей.

Незабаром після підписання указу МЗС Білорусі вручив ноту послу України в Білорусі Ігореві Кизиму. Мінськ заявив, що указ Зеленського підриває довіру у двосторонніх відносинах і йде врозріз із положеннями Договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між Білоруссю та Україною.

Тим часом за час протестів з серпня 2020 року в Білорусі затримали більше ніж 13 тис. демонстрантів, сотні були травмовані й поранені силовиками. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Під репресії влади потрапила й білоруська IT-компанія PandaDoc. Її засновники пропонували білоруським силовикам фінансову допомогу, якщо ті підуть з органів. У підсумку чотирьом співробітникам IT-компанії висунули обвинувачення в шахрайстві, а сама компанія повідомила про закриття проєкту допомоги силовикам й вирішила перенести офіс в Україну.

Ще 12 білоруських компаній, які працюють у сфері IT та інших технологічних галузях, зокрема в «зеленій» енергетиці, вирішили переїхати до Латвії.

Раніше Білорусь вже оприлюднювала обурені заяви щодо політики України. Так, уряд Білорусі називав Україну «несамостійною» у прийнятті рішень й дивувався заяві українського Кабміну про нелегітимність Лукашенка.

Тим часом у Мінцифри пропонують створити вільну економічну зону для IT-фахівців.

 

Білорусь направила Україні ноту протесту через указ Зеленського про сприяння білоруським IT-фахівцям