МЗС України засудило марш до річниці створення СС «Галичина»
УНІАН

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує будь-які прояви глорифікації військ Ваффен-СС. Про це сказав на сайті речник МЗС у заяві про марш у Києві з нагоди створення дивізії СС «Галичина».

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує будь-які прояви глорифікації військ Ваффен-СС», — пише представник відомства.

МЗС також нагадало, що пропаганда тоталітарних режимів, і націонал-соціалістичного теж, заборонена в Україні.

«За тиждень Україна вшановуватиме пам’ять мільйонів українців та представників інших народів, які загинули від рук нацистів. Маємо дбати, щоб до будь-якого виправдання нацистських злочинів була нульова толерантність Української держави та суспільства», — підсумував речник МЗС.

Передісторія

28 квітня в центрі Києва люди вийшли на марш на честь дивізії СС «Галичина». На заході посилено чергувала поліція. Марш розкритикували деякі нардепи.

Раніше нардеп Максим Бужанський виступав з критикою на адресу ходи на честь дивізії СС «Галичина» і навіть висловився на цю тему з трибуни ВР напередодні.

Крім того, як зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, для європейської країни глорифікація військ СС є неприпустимою.

Пізніше марш у Києві засудили Німеччина та Ізраїль.

У травні 2020 року ОАСК визнав нацистською символіку 14-ї піхотної дивізії СС «Галичина». Однак уже у вересні Шостий апеляційний адміністративний суд скасував це рішення.

Посол Німеччини засудила марш на честь дивізії СС «Галичина»