На демонтаж герба СРСР з «Батьківщини-матері» потрібен рік — Інститут нацпам’яті
Getty Images

Щоб демонтувати герб СРСР з монумента «Батьківщини-матері» в Києві, потрібен рік. Вже навіть знайшлися меценати, готові допомогти. Але питання наразі заморожене. Щоб його зрушити, потрібно рішення уряду.

Про це в інтерв’ю Chas News розповів Антон Дробович, директор Інституту нацпам’яті

«Ми провели консультації, навіть знайшли меценатів, готових допомогти з демонтажем герба зі щита на монументі. Єдине, що через пандемію коронавірусу ні міністерству, ні уряду було не до того. Відправна точка — рішення уряду про усунення. На процедуру демонтажу потрібен орієнтовно рік», — каже Дробович.

«Щойно буде чітке рішення або Міністерства культури й інформаційної політики, або Кабінету Міністрів, я думаю, це питання зрушиться з мертвої точки. Тому що сам музей, на балансі якого перебуває монумент, не може ухвалити таке рішення. Має бути чітка політична воля, бо інакше хтось може сказати, що статуя — на території музею, отже, не підпадає під декомунізацію як виняток з закону», — зазначає експерт.

За його словами, є кілька варіантів того, що може бути на щиті «Батьківщини-матері» замість герба СРСР з серпом та молотом:

  • чистий щит, взагалі без нічого;
  • знак за результатами конкурсу;
  • чистий щит плюс лазерна проєкція.

Фактично, останній варіант наразі використовується вночі. Коли настає темрява, на монумент проєктується вишиваний орнамент і герб України.

Інститут національної пам'яті Польщі критикує Тернопіль за «стадіон Шухевича»