«На хвилі хайпу». Міністр юстиції виставив на продаж цифровий твір мистецтва
Денис Малюська

Світом шириться мода на NFT — новий спосіб зберігати й продавати унікальні твори мистецтва за допомогою блокчейну.  

Не відстає від неї й міністр юстиції Денис Малюська. Він написав на Facebook: «Поки в’язниця в Ірпіні пішла на нове коло аукціону, спробую роздобути трохи грошей для в’язниць іншим шляхом. Отож: виставляю на аукціоні свою роботу — колаж «the sea is temporarily unavailable», рідкісний шанс дешево придбати nft крипто-шедевр мистецтва!!!!))) Зробити ставку на аукціоні можна за посиланням у коментарі».

Чиновник пояснив, що у світі відбувається революція у колекціонуванні та мистецтві. На ринок вийшли унікальні токени (NFT), які дозволяють закріплювати предмети цифрового мистецтва за певним власником у блокчейн-платформах.

NFT почали використовувати не тільки для продажу фото/відео/графіки, а й твітів чи віртуальних кросівок.

Міністр констатує: «ціни окремих об’єктів – мільйони доларів (при тому що їх повні аналоги без токену часто перебувають у загальному безкоштовному доступі). Біс його знає, чи це буде просто хвиля хайпу, що швидко спаде, чи довгостроковий тренд у мистецтві, але оминути можливість створити і продати свій nft я не можу) Стартова ціна — один етеріум».

Виручені кошти (за вирахуванням податків) Малюська обіцяє передати до спецфонду Лук’янівського слідчого ізолятору на ремонт безкоштовних камер.

«Дружина каже, що ніхто не купить. Ну але кого з видатних митців цінували за життя?))» — підсумував зі смайликами чиновник.

Про технологію NFT

Невзаємозамінні токени — це особливий тип криптовалюти, який відрізняється від більшості криптовалют, які за своїм джерелом є взаємозамінними. NFT — це одиниця даних у цифровій книзі, що називається блокчейном, де кожен NFT може представляти унікальний цифровий елемент, і тому кожен з них не взаємозамінний.

Перші невзаємозамінні токени були створені Вітаком Радомським в червні 2017 року.

Невзаємозамінні токени є дефіцитним класом активів. Максимальний запас будь-якого з токенів зазвичай визначений і обмежений конкретним числом.

Вже зараз невзаємозамінні токени використовують у геймінг індустрії.

NFT можна використовувати для створення штучного дефіциту цифрового твору, створюючи лише один NFT для обраної копії з унікальним підписом. Цим NFT-твори мистецтва схожі на предмети з автографом. Унікальну ідентичність та право власності на NFT можна перевірити за допомогою книги блокчейну.

Сфера цифрового мистецтва була першою, де почалося масове використання NFT, завдяки здатності технології блокчейн забезпечувати унікальний підпис і право власності на NFT. Цифрові твори мистецтва автора Beeple було продано за $20 млн у 2021 році.

NFT можуть бути предметами колекціонування, такими як колекції карток, але у цифровому форматі.  Цифрові твору мистецтва можна демонструвати в онлайн-колекціях.

Міністр юстиції України спробував скопіювати роботу Бенксі