На кордоні з Росією затримали одного з фігурантів «газової справи» Онищенка
УНІАН

Прикордонники затримали на кордоні з РФ ексдиректора ТОВ «Надра Геоцентр» Сергія Свіченка, підозрюваного у «газовій справі» колишнього нардепа Олександра Онищенка.

Про це заявляє пресслужба ВАКС і УП із посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Свіченка затримали 12 січня на пункті пропуску «Бачівськ» на кордоні з Росією.

13 січня Вищий антикорупційний суд взяв його під варту з альтернативою 1 747 900 грн застави. Його триматимуть під вартою до 12 березня 2021 року.

Скрін «Української Правди»

За версією слідства, він причетний до розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів з компанією «Укргазвидобування».

У разі внесення застави на підозрюваного накладуть певні обов’язки, зокрема — носити електронний засіб контролю.

Свіченка підозрюють у вчиненні злочинів за ч.1 ст. 255, ч.2 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 ККУ.

За версією слідства, екскерівник ТОВ «Надра Геоцентр» начебто причетний до розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з компанією «Укргазвидобування».

Передісторія

За даними НАБУ, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства «Укргазвидобування» за допомогою кількох своїх компаній через «псевдо біржі». Це, ймовірно, завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд грн.

5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

29 листопада 2019 року Онищенка затримали і посадили під варту в Німеччині. Там він, за рішенням німецького суду, очікував на рішення про екстрадицію до України. Німецький суд відмовив у екстрадиції в Україну Онищенка. Влада ФРН відмовила йому у політичному притулку і попросила покинути країну.

НАБУ у 2018 році завершило досудове розслідування щодо Онищенка.

В чому звинувачують Онищенка

За версією слідства, підконтрольні Онищенку підприємства, які видобували газ за договорами спільної діяльності з державною компанією «Укргазвидобування», через біржі продавали його за ціною, значно нижчою від собівартості, фірмам-посередникам.

А ті, вже за значно вищою ціною, продавали його на ринку. Різницю, як стверджують слідчі, вони переводили в готівку та виводили за кордон.

В результаті «злочинна організація», яку начебто заснував і очолив Онищенко, в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно нажилася на понад 1,6 млрд грн від продажу природного газу.

Через такі дії, стверджують в НАБУ, «Укргазвидобування» зазнала збитків на суму більш ніж 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у «газовій схемі» 29 осіб.

В НАБУ додають, що під час досудового розслідування восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершили: обвинувальні акти стосовно них відправили до суду.

У квітні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що справу Онищенка та ще шістьох його спільників суд буде розглядати заочно.

Олександр Онищенко з 1993 року займався бізнесом в газовій сфері. Станом на 2015 рік видання Forbes розмістило його на 97-й сходинці в рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $27 млн.

До політики Онищенко прийшов у 2012 році. Він пройшов до Верховної Ради від одного з округів на Київщині і вступив до фракції Партії регіонів.

На позачергових виборах у 2014 році політик пройшов до Ради вже як самовисуванець.

У 2016 році через звернення Генпрокуратури Верховна Рада позбавила Онищенка недоторканності, але на той момент депутат вже покинув країну.

Всі обвинувачення на свою адресу Онищенко відкидає.

На його думку, це політичне переслідування з боку влади.

Як повідомляє ВВС, Онищенко заявляв, що записував розмови з президентом Порошенком на пристрій, вмонтований у його наручний годинник. Онищенко неодноразово заявляв, що має компромат на президента Петра Порошенка та інших українських політиків. Він також запевняв, що передав зібрані дані спецслужбам США.

У січні 2021 року екснардепа  Міністерство фінансів США запровадило проти Онищенка персональні санкції за втручання в американські вибори та участь в російській мережі зовнішнього впливу, пов'язаній з нардепом Андрієм Деркачем.

ПАТ «Укргазвидобування» є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату. ПАТ входить до структури національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Контрольна для Вітренка. Чому ціна на газ може стати платою за крісло прем'єра