США запровадили санкції проти нардепа від «Слуги народу» Дубінського та соратників Деркача

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи громадян України та чотирьох українських інформаційних ресурсів за втручання в американські вибори.

Список громадян під обмеженнями оприлюднив Мінфін Штатів. До нього увійшли:

  • Олександр Дубінський — народний депутат від партії Володимира Зеленського «Слуга народу»;
  • Дмитро Ковальчук — помічник народного депутата Андрія Деркача, проти якого вже запроваджено санкції;
  • Костянтин Кулик — колишній прокурор, причетний до публікації так званих «плівок Деркача»;
  • Олександр Онищенко нафтогазовий трейдер; колишній український політик — нардеп ВР України VII і VIII скликань від Партії регіонів; нині утікач, який перебуває під слідством;
  • Антон Симоненко — особа, пов’язана з нардепом Деркачем;
  • Андрій Теліженко;
  • Петро Журавель — пов'язаний з нардепом Деркачем;
  • ТОВ «Ера-Медіа»;
  • Інформаційне агентство Only News;
  • Сайт NabuLeaks — nabu-leaks.com;
  • ТОВ Скептик / Бегемот Медіа.

У Мінфіні пояснили, що зазначені особи і компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Деркачем.

«Російська кампанія з дезінформації, спрямована проти американських громадян, це загроза нашій демократії. США продовжать агресивно захищати цілісність наших виборчих систем та виборчого процесу», — заявив міністр фінансів Стівен Мнучін.

Передісторія

У розпал президентських перегонів у США Андрій Деркач оприлюднив записи, на яких, як він стверджує, нібито записані переговори п’ятого президента України Петра Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом, а також з президентом РФ Володимиром Путіним.

Пізніше Дубінський і Деркач на спільній пресконференції заявили про необхідність розслідування нібито корупції Байдена. Вони ініціювали створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо «плівок Деркача».

За даними Вашингтона, Деркач і його соратники з 2019 року використали американські ЗМІ, соцмережі і впливових американців для поширення необґрунтованих тверджень і «таких, що вводять в оману». Вони кажуть, що нинішні й колишні офіційні особи США причетні до корупції, відмивання грошей і незаконного політичного впливу в Україні.

За даними уряду США, Деркач підтримує тісні зв’язки з російською розвідкою та вже понад десять років є активним російським агентом.

19 травня 2020 року Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенко.

Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.

На початку вересня 2020 року Міністерство фінансів США ввело санкції проти Деркача і ще трьох громадян Росії. Активи людей зі списку санкцій заморожені на території США, а громадянам Штатів заборонено мати з ними справу.

Деркач назвав санкції помстою.

Деркач внесений до персонального санкційного списку США з формулюванням «російський агент з більш ніж десятирічним стажем».

24 липня 2017 року він став ініціатором розслідування ГПУ щодо втручання керівництва НАБУ, посольства України в США у вибори президента США. ГПУ почала кримінальне провадження.

9 жовтня 2019 року Деркач оприлюднив документи 11 кримінальних справ, де йшлося про те, що начебто перший заступник директора НАБУ Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США у Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

На пресконференції 22 червня 2020 року Деркач разом із експрокурором Костянтином Куликом висловив звинувачення в сторону Демпартії США у «міжнародній корупції».

Як ми писали раніше, Facebook видалив сторінку Деркача.

Віктор Шокін, колишній генеральний прокурор України, в інтерв’ю Сhas News розповів про тиск з боку президента Порошенка. Тиск стосувався розслідування Генпрокуратури щодо компанії Burisma, одним із членів ради директорів якої був син Байдена, на той час віцепрезидента США.

Як писав Chas.News, ймовірно, за задумом Байдена, Україна має стати взірцем боротьби з «трампізмом» у зовнішній політиці США.

Старий знайомий. Чого варто очікувати від нового президента США