На нараді у Зеленського пообіцяли, що членство України в ЄС вирішиться «до кінця поточного десятиліття»
Офіс президента

Україна отримає членство в ЄС до кінця поточного десятиліття. Про це сказали на нараді під головуванням президента Володимира Зеленського про стратегію європейської та євроатлантичної інтеграції й напрямки зовнішньої політики

Про нараду повідомив пресцентр Офісу президента.

«Україна стає країною, де всім затишно й безпечно, а членство у Європейському Союзі перестало бути гіпотетичним — це питання часу, яке має вирішитися до кінця поточного десятиліття», — пишуть речники ОП.

Під час наради говорили про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, її оновлення, а також про інтеграцію у ринки Євросоюзу і Єдиний цифровий ринок ЄС.

«Серед цілей — євроінтеграція та досягнення основних критеріїв щодо набуття повноправного членства в НАТО, синхронізація з європейським Зеленим курсом», — додали у повідомленні.

Передісторія

Зміни до Конституції щодо руху України в ЄС і НАТО вступили в силу 21 лютого 2019 року.

Після приходу до влади в червні 2019 року Зеленський заявив, що курс на членство в ЄС і НАТО, прописаний в Конституції України, залишиться незмінним.

На початку лютого вийшло інтерв’ю Зеленського виданню Axios. У ньому глава держави заявив, що у нього є дуже просте питання до президента США Джо Байдена: чому Україна досі не в НАТО?

Частково обговорюючи цю тему, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не зміг прямо відповісти на питання про те, чому Україна досі не є членом Альянсу, але натякнув — справа у реформах.

Раніше повідомлялося, що Україна та ЄС  починають перегляд торговельної частини Угоди про асоціацію.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС зобов'язує сторони через п'ять років від набрання нею чинності (вересень 2017 року) провести консультації щодо перегляду її положень в частині торгівлі товарами.

ЄС погодився на перегляд угоди про асоціацію з Україною, але наразі не дав згоди на її зміну.

У ЄС відклали платний в’їзд для українців без візи