У НАТО розповіли, чому Україна ще не в Альянсі
Getty Images

В одному з інтерв'ю президент Володимир Зеленський спитав у в очільника США Джо Байдена, чому Україна ще не в НАТО. На це запитання гаранта відповів генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час пресконференції з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем в Брюсселі.

За його словами, наразі державі слід зосередитись на реформах, які наблизять її до членства в організації. Столтенберг нагадав, що ще у 2008 році на бухарестському саміті НАТО вирішив, що Україна у майбутньому стане членом Альянсу.

«Ми підтримуємо це рішення і всі рішення цього саміту. Але фокус зараз має зберігатись на реформах. І я вітаю чіткий меседж прем’єр-міністра щодо потреби продовження реформ, щоб переконатись, що Україна має демократичний, політичний контроль над своїми оборонними інституціями збройними силами, продовжує боротьбу з корупцією та зміцнення демократичних інституцій», — наголосив генсек НАТО.  

Утім, він не зміг назвати конкретну дату, коли Україна зможе стати повноправним членом організації. Однак Столтенберг запевнив, що «ми підтримуватимемо євроатлантичні прагнення України і підтримувати шлях України до НАТО».

Очільник Альянсу назвав Україну визнана «аспірантом» Альянсу. Генсек говорить, що союзники НАТО підтримують зусилля України у приєднанні до блоку.  

Питання розширення НАТО і політики відкритих дверей обговорюватимуть на саміті лідерів НАТО цьогоріч в Брюсселі.

Chas News повідомляв, що Альянс виділить Україні €500 тис. на боротьбу з COVID-19. 

Раніше Байден обговорив з Макроном єдність НАТО, партнерство між США і ЄС та боротьбу з COVID-19.

Україна хоче отримати План дій щодо членства в НАТО разом із Грузією — Шмигаль