НАТО нам допоможе. Альянс виділить Україні €500 тис. на боротьбу з COVID-19
ekathimerini

Цільовий фонд НАТО з реагування на пандемію COVID-19 виділив пів мільйона євро, які повинні піти на допомогу Україні. Про це повідомляє УНН із посиланням на офіційного представника НАТО.

«Цільовий фонд НАТО по боротьбі з пандемією виділив 500 тис. на допомогу Україні у зв'язку з COVID. Вони будуть використовуватися для доставки найважливіших предметів медичного призначення, в тому числі переносних концентраторів кисню, мобільних рентгенівських апаратів і засобів індивідуального захисту», — повідомили в Альянсі.

Раніше стало відомо, що 18 країн-союзників НАТО зробили фінансові пожертви на медичне обладнання і матеріали в Цільовий фонд реагування на пандемію COVID-19.

Союзники схвалили 10 пакетів допомоги для чотирьох інших країн-союзників: Албанії, Чеської Республіки, Чорногорії та Північної Македонії, а також для п'яти партнерів НАТО — Боснії і Герцеговини, Іраку, Молдови, Тунісу та України.

Представники НАТО уточнили, що для Північної Македонії і України була схвалена додаткова допомога.

Передісторія

Україна отримає від Світового банку кошти на придбання вакцини від COVID-19. Новий проект для боротьби з коронавірусом передбачає виділення 2,5 млрд грн.

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення, чиновники вже обрали 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії — з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Як ми писали раніше, старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Вакцина з ефектом несподіванки. Яких побічних реакцій слід чекати від щеплень проти COVID-19?