Україна подасть запит на додаткову партію вакцин від Pfizer через COVAX
University of Southern California

Україна направить запит до глобальної ініціативи COVAX на отримання додаткової партії вакцин від коронавірусу компанії Pfizer.

Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

«З квітня COVAX очікує на збільшення об’єму вакцин, і ми висловлюємо зацікавленість у продовженні цього партнерства. До 14 лютого передбачається, що Україна надасть додатковий запит щодо збільшення кількості вакцин виробництва Pfizer, які заплановано отримати у другому кварталі 2021 року», — пояснив він.

За його словами, Україна увійшла до переліку країн, які першими отримають вакцини за програмою COVAX, а тому перші поставки очікують вже за два тижні.

У суботу головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна за програмою COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз м-РНК вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech

Протягом першого півріччя наша країна також отримає від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.

29 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, завдяки якому Україна зможе масово використовувати вакцини. Того ж дня Кабінет міністрів затвердив календарний план вакцинації

Кабмін затвердив план вакцинації українців від коронавірусу.  Всього за програмою COVAX в Україну мають доставити 8-16 млн доз.

Pfizer навесні збільшить поставки вакцини в ЄС на 75 млн доз

Фармацевтична компанія Pfizer у другому кварталі надасть Європейському союзу на 75 млн доз вакцини від коронавірусу більше, ніж планувалося спочатку.

Про це оголосила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми працюємо з фармацевтичними компаніями, щоб забезпечити доставку вакцин європейцям. BioNTech/Pfizer забезпечить 75 млн додаткових доз у другому кварталі року і загалом до 600 млн у 2021 році», — написала фон дер Ляєн у Twitter.

У неділю фон дер Ляєн повідомила, що британська компанія AstraZeneca має намір поставити ЄС у першому кварталі на 9 млн доз вакцини більше, ніж обіцяла раніше.

Як ми писали раніше, інша фірма, AstraZeneca сперше заявила, що зможе поставити Євросоюзу у першому кварталі 2021 року значно менше доз, ніж очікувалося.

Після перших проблем з поставками вакцини від BioNTech-Pfizer, а далі заяви AstraZeneca про те, що компанія не зможе вчасно надати обіцяний обсяг вакцин, Євросоюз вирішив запровадити механізм контролю експорту вакцини, виробленої на території країн блоку.

ВООЗ оголосила, що вагітним таки можна щеплюватися від COVID-19 вакцинами Pfizer та Moderna

Всесвітня організація охорони здоров'я змінила свої рекомендації для вагітних жінок щодо щеплення від COVID-19 вакцинами компаній Moderna та Pfizer.

Спершу у ВООЗ попереджали, що вагітним поки не варто щеплюватися препаратами обох виробників. Виняток зробили лише для жінок, що піддаються високому ризику зараження, наприклад, медпрацівників.

Тепер рекомендації оновили – вакцинуватися можуть вагітні жінки з високим ризиком зараження COVID-19, а також ті, хто має супутні захворювання. Але тільки після консультації з лікарем.

Вакцини Вакцини Moderna та Pfizer розроблені за новою технологією, яку досі не використовували.

Вони містять такі собі генетичні інструкції, які допомагають імунітету навчитися захиститись від вірусу. Тому ці вакцини ще називають генетичними.

В розробці, окрім Pfizer та Moderna, є ще й інші генетичні вакцини, але їх поки не схвалили у жодній країні.

У вакцини Sinovac, яку, ймовірно, поставлять в Україну, механізм дії відрізняється. Там використовують ослаблену або деактивовану форму вірусу, що не може завдати шкоди організму, але допомагає виробити імунітет.

ВООЗ закликала розвинені країни сповільнити вакцинацію від коронавірусу