ЄС дотиснули AstraZeneca. Фірма доставить до Євросоюзу 40 млн доз вакцини проти COVID-19

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в неділю 31 січня, що AstraZeneca доставить до ЄС на дев'ять мільйонів (тобто на 30%) доз вакцини проти COVID-19 більше, ніж очікувалося. Це загалом 40 млн доз.

Компанія, яка кілька днів зазнавала гніву європейських лідерів через великі затримки виробництва, «почне поставки на тиждень раніше, ніж очікувалося», а також «розширить свої виробничі потужності в Європі», — написала фон дер Ляєн у Twitter.

 

Фон дер Ляєн, яка в неділю розмовляла з керівниками компаній, з якими ЄС уклав контракти на вакцини, підтвердила в інтерв'ю німецькому каналу ZDF мету ЄС вакцинувати 70% дорослого населення до «кінця літа». Поставки почнуться «на другому тижні лютого», сказала вона.

 

Передісторія

В Євросоюзі відбувся скандал, пов’язаний з великим скороченням поставок вакцини американської компанії Pfizer, яка вже сертифікована в ЄС. До пристрастей додали іскри заяви компанії AstraZeneca, що вона скорочує поставки вакцини в ЄС в першому кварталі 2021 року на 60%.  AstraZeneca оголосила про виробничі труднощі й скоротила поставки в ЄС, але тим не менше в Великобританію вакцина надходила в повному обсязі.

Єврокомісія зажадала від компанії пояснень, а також оголосила про намір контролювати будь-які поставки вакцини, виробленої на підприємствах в ЄС, за межі союзу. Брюссель також вимагає від AstraZeneca «поставок вакцини в повному обсязі, адже (триває) пандемія та помирають люди».

Справа ледь не закінчилася введенням жорсткого кордону в Ірландії. Але поки вдалося прийти до компромісу. Проте в Єврокомісії наголосили, що будуть уважно стежити за виконанням контрактних зобов'язань виробників вакцин.

Франція і Німеччина погрожували судовим позовом проти AstraZeneca через нестачу поставок коронавірусних вакцин. Вони не зважаючи навіть на те, що інспекція одного з заводів в Бельгії частково підтвердила заяви компанії про виробничі проблеми. Про це пише британське видання The Guardian.

Офіційні представники ЄС в Брюсселі раніше говорили про свої підозри, що дефіцит поставок вакцини AstraZeneca міг бути викликаний тим, що дози були перенаправлені з заводів в Бельгії і Нідерландах до Великої Британії.

Європейська комісія вимагала від компанії, щоб AstraZeneca забезпечила поставку вакцини в ЄС з її двох заводів в Оксфорді і Стаффордширі, попереджаючи, що компанія була зобов'язана за контрактом виконати свій авансовий договір купівлі-продажу.

В неділю прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо заявив, що в ході первинної перевірки на заводі AstraZeneca в Сенеффе, неподалік Брюсселя, влада знайдені докази, що підтверджують заяви компанії про проблеми з виробництвом на цьому об'єкті.

Однак, за його словами, розслідування триває. Влада хоче переконатися в тому, що нестача сировини не є результатом того, що AstraZeneca нібито віддала перевагу замовленням Великої Британії на виробництво 100 млн доз.

Де Кроо сказав: «AstraZeneca вказала на виробничі проблеми в Сенеффі. Федеральне агентство з ліків і медичних продуктів спільно з європейськими партнерами провело перевірки на підприємстві. Схоже, що для виробництва вакцин не вистачає сировини. Аналіз ситуації там ще триває».

Нещодавно AstraZeneca повідомила комісії, що зможе поставити тільки 25% від 100 млн доз, очікуваних в першому кварталі цього року.

Тривалі запевнення британського уряду в тому, що його дози будуть доставлені вчасно, розлютили чиновників в Брюсселі, які наполягали на тому, що об'єкти в Британії повинні бути використані для виконання замовлення ЄС.

У відповідь виконавчий директор англо-шведської компанії Паскаль Соріот заявив минулого тижня, що цього не було в угоді про попередню закупівлю.

Він наполягав на тому, що компанія зобов'язана докладати тільки «максимальних зусиль» для доставки дозувань «більш-менш одночасно з Великою Британією», оскільки контракт з ЄС був підписаний три місяці тому.

Міністр Франції у справах Європи Клемент Бон заявив в суботу, що ЄС веде розслідування й AstraZeneca може зазнати «штрафів або санкцій», якщо буде встановлено, що вона віддала перевагу британським замовленням вакцини.

Як ми писали раніше, ВООЗ закликала розвинені країни сповільнити вакцинацію від коронавірусу. В організації переймаються, щоб менш заможним державам також вистачило препаратів.

У Німеччині можуть використовувати вакцини з РФ і Китаю — міністр