Великобританія першою в світі дозволила вакцину фірми AstraZeneca

Уряд Великобританії схвалив використання вакцини від коронавірусу, яку спільно розробили британсько-шведська компанія AstraZeneca і Оксфордський університет.

Після клінічних випробувань і аналізу даних експерти Управління з контролю лікарських засобів і виробів медичного призначення дійшло висновку, що «вакцина відповідає суворим стандартам безпеки, якості та ефективності», повідомило міністерство охорони здоров'я Великобританії.

Робити щеплення цією вакциною почнуть вже 4 січня, повідомляє BBC News. Усього Великобританія замовила 100 млн доз. Цього вистачить, щоб зробити щеплення 50 млн людей.

Великобританія стала першою країною в світі, де зареєстрували вакцину AstraZeneca. Раніше вона також першою ліцензувала вакцину, розроблену американською компанією Pfizer і німецькою BioNTech.

Влада Великобританії не опублікувала результати досліджень, на підставі яких в країні ліцензували вакцину AstraZeneca і Оксфордського університету. Це відрізняє її від вакцини Pfizer/BioNTech і вакцини американської компанії Moderna, схваленої в США.

В кінці листопада компанія AstraZeneca оголосила про 70-відсоткову ефективність своєї вакцини, розробленої разом з Оксфордським університетом. У компанії відзначили, що вакцина показала різну ефективність при різних схемах вакцинації. Так, схема, при якій люди спершу отримали половину дози вакцини, а через місяць — повну дозу, показала ефективність 90%. При цьому схема вакцинації, при якій учасники випробувань отримували по повній дозі вакцини з різницею не менше місяця, показала ефективність 62%. Загальна ефективність вакцини для двох схем склала 70%.

Раніше у ЦГЗ заявили, що Україна, ймовірно, отримає вакцину AstraZeneсa.

Chas News повідомляв, що в Україні затвердили план вакцинації населення від COVID-19.

Україна закупить китайську вакцину проти COVID-19 фірми Sinovac. Її ще тестують, результати будуть у січні