Великобританія схвалила вакцину Pfizer і BioNTech до використання з наступного тижня

Британський регулятор лікарських препаратів, MHRA, оголосив, що препарат, який забезпечує до 95% захисту від хвороби COVID-19, безпечний для випуску наступного тижня.

Вакцинація може розпочатися протягом декількох днів для людей, які цього найбільше потребують, повідомляє BBC.

Великобританія вже замовила 40 млн доз, яких достатньо для вакцинації 20 млн людей (робитимуть два уколи).

Незабаром компанії вироблять близько 10 млн доз, і перші 800 000 прибудуть до Великобританії найближчими днями.

Це вакцина, яку найшвидше в історії втілили від концепції до випуску. Вона пройшла за 10 місяців ті етапи перевірки, які зазвичай тривають десятиліття.

Міністр охорони здоров’я королівства Метт Хенкок у своєму Twitter написав: «Допомога вже на шляху».

Виконавчий директор NHS Саймон Стівенс, заявив, що служба охорони здоров'я готується до «наймасштабнішої кампанії вакцинації в історії нашої країни».

Близько 50 лікарень перебувають у режимі очікування, зараз створюються центри вакцинації в таких місцях, як конференц-центри.

Незважаючи на анонс вакцинації, експерти все одно закликають людей зберігати пильність і дотримуватися правил карантину. Це означає дотримуння соціальної дистанції та маски для обличчя, а також ізоляцію інфікованих.

Великобританія стала першою західною країною, яка видала ліцензію на вакцину проти вірусу, відкривши шлях для масової імунізації, повідомляє The Guardian.

Вакцина була дозволена для екстреного використання Органом регулювання лікарських засобів та медичних товарів (MHRA) напередодні рішень США та Європи. MHRA отримала від уряду повноваження затвердити вакцину за спеціальними правилами до 1 січня. Потім, після Brexit, орган візьме повну відповідальність за надання дозволів на ліки у Великобританії.

Нинішній дозвіл на надзвичайне використання вакцини у Великобританії знаменує історичний момент у боротьбі з COVID-19. Це рішення є метою, над якою ми працюємо з тих пір, як ми вперше проголосили, що наука переможе. Ми вітаємо MHRA за їх здатність проводити ретельну оцінку та вживати своєчасних заходів для захисту населення Великобританії

Дані випробувань показали, що вакцина має однакову ефективність серед молодих добровольців та осіб старше 65 років, які найбільше ризикують від COVID-19. Стать, раса та етнічна приналежність також не мали різниці.

Pfizer та BioNTech заявляють, що їх комбінована виробнича мережа має потенціал до глобального постачання до 50 млн. доз вакцин у 2020 році та до 1,3 млрд. доз до кінця 2021 року.

Доставка до Великобританії розпочнеться негайно. Поставки триватимуть протягом 2020 і 2021 років поетапно, «щоб забезпечити рівномірний розподіл вакцин по географічним регіонам із виконаними контрактами», — заявляють компанії.

Очікується, що США, які замовили 100 млн доз, та Європа, яка придбала 200 млн, затвердять вакцину протягом найближчих тижнів.

MHRA з безпрецедентною швидкістю здійснив надання дозволу на екстрене використання протягом лише тижня, отримавши остаточні дані від компаній 23 листопада.

Опис нової вакцини

Це новий тип, названий мРНК-вакциною, який використовує крихітний фрагмент генетичного коду COVID-19, щоб навчити організм боротися з вірусом та формувати імунітет.

Вакцина типу мРНК ніколи раніше не була схвалена для використання на людях, хоча лікарі отримували їх у клінічних випробуваннях.

Вакцина повинна зберігатися при температурі -70° С і транспортуватися у спеціальних ящиках, упакованих у сухий лід. Після доставки її можна зберігати до п’яти днів у холодильнику.

Хто отримає вакцину й коли

Експерти склали попередній список пріоритетів, орієнтований на людей з найвищим ризиком. Першими стануть мешканці притулків для старих людей та їхній персонал, наступними — люди, старші за 80 років та медичні й соціальні працівники.

Вони отримають перші запаси вакцини, деякі — вже наступного тижня. Масова імунізація всіх людей старше 50 років, а також молодих людей із складними станами здоров’я може відбутися, коли в 2021 році з’явиться більше запасів. Її вводять у вигляді двох ін’єкцій з інтервалом у 21 день, друга доза є підсилювальною.

Інші вакцини

Є деякі інші перспективні вакцини, які також можуть бути незабаром затверджені.

Вакцина фірми Moderna використовує той самий підхід до мРНК, що й вакцина Pfizer, і пропонує подібний захист. Великобританія попередньо замовила 7 млн доз, які можуть бути готові до весни.

Великобританія замовила в Оксфордському університеті та фірми AstraZeneca 100 млн доз третього типу вакцини. Вона використовує нешкідливий вірус, змінений, щоб набагато більше нагадувати вірус, що викликає COVID-19.

Росія використовує ще одну вакцину під назвою Sputnik, а китайські військові схвалили ще одну, виготовлену CanSino Biologics. Обидва вони працюють подібно до оксфордської вакцини.

Як ми писали раніше, МОЗ України та Світовий банк розпочали новий проєкт вартістю близько $100 млн. На більшу частину цієї суми уряд закупить вакцини від COVID-19, а також діагностичне обладнання.

United Airlines почала доставляти вакцину Pfizer на склади США і Європи — ЗМІ