Стала відома ціна вакцини Sinovac для українців. Одна доза — 504 грн

Ціна однієї дози вакцини від коронавірусу CoronaVac китайського виробництва сягатиме 504 грн. Її постачальником-посередником буде фармацевтична компанія «Лекхім». 

Група фармкомпаній «Лекхім» уклала угоду про постачання в першому півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19 із китайським виробником вакцин Sinovac Biotech. Почнуть завозити щеплення у березні-травні 2021 року. 

Про це повідомив 13 січня голова наглядової ради компанії Валерій Печаєв.

За його словами, ціна буде єдиною для всіх покупців. «Щоб не було перепродажів, для всіх буде єдина ціна — 504 гривні», — пояснив Печаєв.

Проте, за його словами, ціна на вакцину залежить від курсу долара.

«Ціна може бути навіть меншою, адже продаж буде здійснюватися в гривнях. Все залежить від того, як буде рухатися курс долара.  Якщо залишиться хоча б такий же — вона буде меншою», — розповів голова наглядової ради.

Бізнесмен додав, що рентабельність угоди для української компанії складатиме 3-4%.

Крім того, «Лекхім» планує не лише ввозити, а й виробляти вакцини Sinovac. У 2022 році Україна може запустити виробництво CoronaVac на українському підприємстві ПрАТ «Лекхім-Харків». «З 2025 року планується організувати повний цикл виробництва основного переліку вакцин», — пояснює бізнесмен.

30 грудня ДП «Медичні закупівлі України» підписало з Sinovac Biotech договір на поставку 1 млн 913 доз її вакцини проти COVID-19.

Її доставлятиме компанія-посередниця «Лекхім». Співпраця через «Лекхім» — вимога Sinovac Biotech, заявляють у МОЗ.

12 січня спеціалісти Anvisa — Національного агентства із нагляду за здоров'ям в Бразилії, які перевіряли вакцину китайського виробника Sinovac Biotech на ефективність, оголосили, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.

Проте міністр охорони здоров'я Максим Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%.

У «Медзакупівлях» заявили, що МОЗ затягує погодження з іншими фірмами, окрім китайської, закупівлі вакцини від COVID-19. Один з виробників ліків може відмовитися від подальших перемовин з Україною.

Що наразі із розробкою вакцин від COVID-19

Нині дослідники тестують 63 вакцини в клінічних випробуваннях на людях, а 172 вакцини перебувають на доклінічній стадії дослідження, де їх випробовують на тваринах.

Загалом досліджують чотири основних види вакцин від COVID-19:

Як вакцина потрапить в Україну

Нині Україна планує отримати вакцину від COVID-19 двома шляхами — купити її у конкретних виробників і домовитись про безоплатне постачання від COVAX, світової ініціативи задля імунізації від коронавірусу.

Закупівлями займається ДП «Медзакупівлі України», перемовинами з COVAX — МОЗ і Центр громадського здоров’я.

Перша закупівля і постачання від COVAX уже погоджені, необхідні документи Україна підписала в грудні 2020-го. Однак 100% впевненості в отриманні вакцини все ще немає, адже цьому передує ще кілька процесів.

Законтрактована «Медзакупівлями» вакцина від китайського виробника Sinovac Biotech (детальніше про неї нижче) надійде в Україну лише після завершення третьої фази клінічних випробувань з ефективністю щонайменше 70%.

Вакцина від ініціативи COVAX, як і вакцина від Sinovac Biotech, потрапить в Україну лише після успішного проходження всіх клінічних випробувань.

Що відомо про вакцину CoronaVac , яку вже закупила Україна

Україна закупила вакцину від коронавірусу CoronaVac у найбільшого китайського виробника вакцини Sinovac Biotech.

Ця вакцина – інактивована, випускається в шприці й невибаглива до температур. Її треба зберігати при температурі від +2 до +8 градусів.

Дані щодо її ефективності різняться серед країн, у яких її тестують.

Індонезія, яка найшвидше поширює вакцину серед своїх громадян, називає цифру ефективності у 65%, Туреччина – 91,25%. Однак в обох країнах у дослідженнях взяла участь замала кількість людей, щоб робити повний висновок, зазначає Bloomberg.

Наймасштабніше дослідження, на понад 13 тисяч людей, проводить Бразилія. За офіційними даними Інституту Бутантата, місцевого партнера Sinovac Biotech з досліджень, вакцина є ефективною у 78% легких випадків захворювання на ковід і в 100% тяжких чи летальних випадків. Утім, за даними місцевого новинного сайту, на який посилається Bloomberg, ефективність вакцини значно нижча – між 50 і 60%.

Коли і скільки доз вакцин отримає Україна

У найближчі місяці наша держава планує отримати близько 10 млн доз вакцини — 1,9 млн від Sinovac Biotech і 8 млн від COVAX. За кращим сценарієм, COVAX виділить для України не 8, а 16 млн доз, але гарантій цього поки що немає.

Сукупно 10 млн доз вакцини вистачить на щеплення для трохи менше ніж 5 млн українців, адже кожному треба ввести по дві дози препарату. УП оцінює, що це близько 13% населення України, якщо спиратись на електронний перепис 2019 року.

Щеплення, зроблені закупленою за держкошт вакциною від Sinovac Biotech та наданою COVAX, будуть для українців безоплатними.

Першою в Україну має приїхати вакцина з Китаю — до кінця березня. Це буде частина замовлення — 700 тисяч доз з майже 2 млн.

Вакцину від COVAX чекають приблизно в той самий час, що і від Sinovac Biotech, — у першому півріччі 2021-го, орієнтовно в березні-квітні. Утім, що це буде за вакцина — невідомо, про попереднє рішення COVAX Україна дізнається в кінці січня. У Центрі громадського здоров’я сподіваються, що COVAX передасть Україні препарат Astra Zeneca, розроблений Оксфордським університетом.

Причини дві – Astra Zeneca планує випустити більше вакцин, ніж Moderna та Pfizer, відповідно, ці вакцини будуть доступнішими. Вакцину Astra Zeneca також легше перевозити та зберігати — за температури +2° до +8° С. Astra Zeneca значно дешевша за Moderna та Pfizer.

Скільки Україна заплатить за вакцини

Держава вже заплатила майже мільярд гривень — ще з минулорічного бюджету. Ці гроші отримав український посередник «Лекхім» за майбутній китайський препарат.

У грудні 2020 року Кабмін перерозподілив близько 1,3 млрд на вакцину. Але на неї пішли лише 964 млн. На залишок купили тести та препарати, які використовують для лікування COVID.

За ці 964 млн Україна має отримати трохи більше 1,9 млн доз. Тобто ціна — близько 500 грн чи $18 за дозу. Щеплення однією людини, таким чином, обійдеться приблизно у 1000 грн. Загалом же анонсовані виробниками ціни варіюються у проміжку від $3-4 до $15-20 за дозу.

Договір із дистриб’ютором вакцини Україна вже підписала, хоча випробування остаточно ще не завершені. При цьому ціну договору називали неідеальною самі «Медичні закупівлі».

Виникає логічне запитання: чому за такий договір держава дала чималу суму авансом повністю. Причиною називають те, що з початком нового року виділені гроші «згоріли» б. Тому провести тендер поспішали до кінця 2020 і зробили це 30 грудня.

Державні гроші вирішили убезпечити банківською гарантією. Тобто банк підтвердив платоспроможність української фірми-постачальника і зобов’язався повернути гроші, якщо той не виконає умови договору. В тому числі, якщо вакцина виявиться неефективною.

Глава ДП Арсен Жумаділов не скупився на образливі фрази на адресу Степанова, коли описував цю ситуацію. Гендиректор пише, що Степанов самостійно визначив надто дорогого постачальника вакцин від COVID-19. Також Україна могла мати вже два контракти, а не один, по двох різних вакцинах. «Від січня єдина функція, що її виконує МОЗ стосовно закупівлі вакцини, має полягати в комунікації. Підігравати Степанову в його бездарних спробах вести переговори я не планую», — написав Жумаділов 3 січня. 

У бюджет 2021 року на вакцину заклали 2,6 млрд грн. Остаточних домовленостей з виробниками на ці гроші поки немає.

Ціни однієї дози вакцини:

  • Moderna – 33$
  • Pfizer/BioNTech – 20$
  • Gamaleya (Sputnik V) – 10$
  • AstraZeneca/Oxford – 4$

З часом вакцини від COVID-19 однозначно потраплять до приватних клінік і вони їх продаватимуть, але коли саме це станеться, спрогнозувати важко. 

Скільки людей в Україні зможуть вакцинуватись у 2021 році

За державний рахунок: тієї вакцини, за яку вже заплатили з держбюджету, вистачить на 957 тис. громадян.

Назвати, навіть орієнтовно, кількість людей, чиї потреби покриють виділені у 2021 році 2,6 млрд грн, складно. Адже це залежить від ціни, про яку вдасться домовитись із постачальниками.

Якщо відштовхуватись від цифри першого і поки єдиного українського договору, то це може бути близько 2,6 мільйона людей. Але ця цифра може коливатись в будь-який бік і залежатиме, зокрема, від переговорних здібностей українських чиновників.

За рахунок інших держав: ще 4 млн зможуть вакцинуватись завдяки програмі COVАX.

Потенційно Україна також може розраховувати на підтримку Заходу. За словами керівника ДП «Медзакупівлі» Арсена Жумаділова, нам обіцяють $125 млн від Світового банку та Європейського інвестиційного банку. Якщо це стане реальним, отримати свої дози зможуть ще декілька мільйонів людей.

За прогнозом видання The Economist, Україна — в останніх рядах черги на вакцини. Це означає, що широкий доступ до щеплень у населення з’явиться лише в 2022-2023 роках.

Як ми писали раніше, нардеп, голова підкомітету з питань видатків держбюджету Леся Забуранна оцінила одну дозу вакцини в Україні у 1400 грн.

Напередодні стало відомо, як зараз українці ставляться до вакцинації проти COVID-19. 

Україна може й не купити вакцину Sinovac. Її ефективність виявилася нижчою за 60%