Заможні українці самі куплять вакцину від COVID-19. Приблизна її ціна — 1400 грн

Закладені в бюджеті на імунізацію 2,6 млрд грн і гарантовані Україні 8 млн доз вакцини від коронавірусу (по дві дози на одну людину) дозволять охопити до десяти мільйонів людей.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на нардепа, голову підкомітету з питань видатків держбюджету Лесю Забуранну.

На її думку, забезпечені люди самі куплять вакцину й держава має організувати таку можливість.

«Законтрактовано 2,6 млрд гривень на закупівлю вакцини. Буде передано безкоштовно 8 млн доз. Давайте дивитись на це справедливо», — сказала нардеп. Вона розповіла, що вакцина приблизно коштуватиме 1400 гривень.

Але водночас є люди, які заробляють гроші, і можуть цю вакцину собі придбати. Ми повинні забезпечити тих людей, які цього дійсно потребують – це ризикові категорії людей та люди з низьким рівнем доходу. А люди, які працюють і отримують пристойну заробітну плату, у змозі самостійно купити вакцину

Плани вакцинації в Україні

Розробники німецької фармацевтичної компанії BioNTech спільно з американською корпорацією Pfizer домоглися в третій фазі випробувань вакцини високого показника ефективності. Згідно з наявними прогнозами, компанії виготовлять 50 млн доз вакцини у 2020 році і понад 1 млрд у 2021-му.

Президент України Володимир Зеленський попросив канцлера Німеччини Ангелу Меркель врахувати інтереси України при плануванні поставок майбутньої вакцини від COVID-19.

18 листопада в МОЗ заявили, що близько 4 млн українців отримають безкоштовне щеплення від COVID-19 у першій половині 2021 року. Пізніше у відомстві уточнили, що для повноцінного захисту від коронавірусу потрібно буде отримати дві дози вакцини, ціна однієї складе $7 (як бачимо, Забуранна назвала більшу суму).

В.о. генерального директора Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я Ігор Кузін повідомив, що Україна може отримати першу партію вакцини від COVID-19 в середині або наприкінці січня 2021 року.

В Україні вже затвердили план вакцинації населення.

Зеленський поставив міністру охорони здоров'я Максиму Степанову завдання отримати вакцину до кінця зими.

Як ми писали раніше, Зеленський та уряд працюють над тим, щоб «виторгувати» для України щеплення поза чергою. Готові платити авіапослугами.

У Києві створять холодильник для зберігання вакцин від COVID-19