В Україні на підписанні контракти на понад 30 млн доз вакцин від COVID-19 — Шмигаль
PAHO

В України на сьогодні знаходиться на підписанні або вже підписано контрактів на понад 30 млн доз вакцин від COVID-19. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

Прем’єр сказав: «Вакцин вистачить всім бажаючим протягом цього року. У нас на сьогодні контрактів більше ніж на 30 млн вакцин фактично на підписанні та підписано».

Шмигаль додав, що Україна найближчим часом очікує на першу партію вакцини від COVID-19 в межах ініціативи COVAX в обсязі від 200 тис. доз.

Вакцинація почнеться вже у лютому — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив на Facebook, що після свят не сталося спалаху захворюваності, а вакцинація розпочнеться в лютому.

«Сьогодні ми вийшли з локдауну, і я хотів би подякувати кожному. Спалаху інфекції не сталося, більш того — одужалих було більше, ніж тих, хто захворів. І ще одна хороша новина — вакцинація почнеться вже в лютому. Деталі зможемо озвучити найближчим часом», — сказав Зеленський.

За його словами, медики ввели 14 тис. додаткових ліжок, тепер їх майже 70 тис. 70% з них — вільні, а понад 80% забезпечені киснем.

 

Сьогодні ми вийшли з локдауну, і я хотів би подякувати кожному. Спалаху інфекції не сталося, більш того – одужалих було більше, ніж тих, хто захворів. У цей час ми ретельно готувалися – ввели 14 тисяч додаткових ліжок, тож тепер їх майже 70 тисяч. І 70% з них – вільні. А понад 80% забезпечені киснем. І ще одна хороша новина – вакцинація почнеться вже в лютому. Деталі зможемо озвучити найближчим часом. Бережімо себе, рідних і нашу Україну!

Posted by Володимир Зеленський on Monday, January 25, 2021

В Україні зараз немає механізму «надзвичайного використання»

Для виправлення цієї ситуації депутати ухвалюватимуть спеціальний закон.

Цього тижня Верховна Рада України може ухвалити закон щодо державної реєстрації вакцини від COVID-19. Як передає УНІАН, про це розповів перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Нардеп каже, що на засіданні фракції обговорювався проект Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання.

Він відкриває саме для вакцин тільки по COVID можливість «emergency use», тому що зараз немає такої можливості в українському законодавстві. Всі вакцини в світі, які існують, не пройшли третю стадію випробувань. На це треба більший термін, рік ще треба. І всі країни їх починають використовувати в режимі «emergency use»

Водночас, в Україні немає правових підстав для таких дій.

«Тому, я думаю, що ми цей законопроект оперативно приймемо на цьому тижні. Він вступить в силу швидко. Ми можемо розраховувати на початку лютого почати перші партії отримати вакцини і далі почати, відповідно до плану вакцинації, за ним далі рухатися», — підсумував депутат.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

У лютому-березні Україна очікує на поставки вакцини від COVID-19.

Перша партія вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX складе 8 млн доз, яких вистачить на вакцинацію 4 млн осіб (необхідно дві дози на людину). В першу чергу вакцинувати медиків, літніх людей і тяжкохворих.

24 грудня 2020 року міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення. Міністерство вже виділило дев’ять пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Україна уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше 1 млрд грн  — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Представники «Лекхіму» повідомили, що загалом планують поставити в Україну близько 5 млн доз вакцини китайського виробника, а у другій половині 2022 року — почати виробляти її в Україні.

За словами міністра кабінет міністрів Олега Немчінова, до 16 млн доз вакцини від коронавірусу Україна отримає у межах механізму COVAX.

За даними МОЗ, цього тижня наша держава, ймовірно, укладе договір із ще одним виробником вакцини від COVID-19.

22 грудня Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ затвердив план імунізації населення від COVID-19.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 24 грудня 2020 року підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках. Згідно документу, щепленнями від коронавірусної хвороби планується охопити щонайменше 50% населення країни протягом зазначеного періоду.

Раніше Степанов заявляв, що у першому півріччі 2021 року Україна отримає 8 млн доз вакцин через механізм COVAX.

30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу.

В січні оголосили ціну вакцини Sinovac для українців. Одна доза — 504 грн. Китайську вакцину ввозитиме компанія-посередниця «Лекхім». А з 2022 року ще й вироблятиме її в Харкові

Про вакцину від Sinovac читайте розслідування Chas.News. Вакцина, яку законтрактувала Україна, менш ефективна за аналоги — але про тести бракує даних та існують геополітичні ігри.

Яких побічних реакцій слід чекати від щеплень проти COVID-19, читайте у нашому матеріалі.

Представники Sinovac стверджують, що співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд (оновлено)