Стережіться, хулігани! Українських копів озброять електрошокерами

Українські правоохоронці скоро візьмуть на озброєння спецзасоби електропровідної дії, аби підвищити безпеку громадян, а також офіцерів поліції. Така зброя знерухомлює людину електричним струмом, повідомляє УНІАН з посиланням на пресслужбу Нацполіції.

«Це медично сертифікована нелетальна зброя, яка знерухомлює активного правопорушника, але, на відміну від бойових чи травматичних пістолетів, не завдає жертві тяжких, небезпечних для життя та здоров'я вогнепальних поранень», — цитує УНІАН пресслужбу відомства.

Правоохоронці почнуть використовувати перші 200 одиниць спеціальних засобів TASER X2, починаючи з вересня 2020 року. Поліцейські наголошують, що цей «інструмент деескалації допоможе максимально безпечно виходити із загрозливих ситуацій під час виконання службових обов'язків та зменшити пов'язані з цим можливі травми громадян та офіцерів поліції».

До закупівлі та введення шокерів правоохоронці готувалися поетапно. Згідно системі «Прозорро», 18 червня 2020 року Нацполіція за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Система» про закупівлю 200 електрошокерів на суму 32,85 млн грн.

Особливістю моделі TASER X2 є можливість установки двох картриджів для пострілу. Картридж — це електроди з дротами, які вистрілюють завдяки стислому повітрю. Кожен постріл фіксується реєстратором, який записує час і тривалість використання.

Як ми повідомляли раніше, Міністерство юстиції України застосовуватиме штучний інтелект, щоб оцінити ризик учинення злочинцем нових правопорушень. Міністр Денис Малюська розповів, що проєкт називається «Кассандра».