На ядерному об'єкті в Ірані сталася аварія, яка зупинила збагачення урану на дев’ять місяців
Getty Images

11 квітня на іранському об'єкті зі збагачення урану в Натанзі стався збій в електропостачанні. Він, імовірно, був викликаний спланованим вибухом, повідомляє The New York Times.

Влада країни оголосила, що постраждалих немає і витоку небезпечних речовин не сталося.

Аварія стала результатом навмисного вибуху, організованого Ізраїлем, повідомляє The New York Times з посиланням на джерела в американській і іранської розвідках.

Два співробітники розвідки заявили, що сильний вибух повністю зруйнував незалежну і добре захищену внутрішню енергосистему. Вона живить підземні центрифуги, які збагачують уран.

За словами офіційних осіб, чиї імена газета не розкриває, вибух на ядерному об'єкті завдав серйозного удару по здатності Ірану збагачувати уран. Відновлення виробництва може зайняти не менше дев'яти місяців. Офіційні особи Ізраїлю відмовилися відповідати на запит газети про причетність до аварії в Ірані.

NYT також уточнює, що тепер не буде «важелів впливу» на Іран на нових переговорах, до яких прагне адміністрація президента США Джо Байдена для відновлення ядерного угоди.

Реакція Ірану

Іран заявив, що вчинятиме рішучі дії, заборонені «ядерною угодою», доти, поки США не скасують санкції, введені Дональдом Трампом.

Через кілька годин після повідомлення про аварію віцепрезидент Ірану з атомної енергетики Алі Акбар Салехі заявив, що те, що сталося на заводі зі збагачення урану — «терористичний акт». Він підкреслив, що ймовірний напад доводить неспроможність тих, хто виступає проти переговорів Ірану про пом'якшення санкцій.

Салехі закликав міжнародну спільноту та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вжити заходів проти винуватців нападу. Він підтвердив, що «теракт» пошкодив електромережу на території Натанца. МАГАТЕ заявило, що йому відомо про ці звіти, але відмовилося надалі коментувати.

Напад здійснили «противники промислового та політичного прогресу країни, які хочуть зупинити розвиток процвітаючої ядерної промисловості», сказав Салехі. Він підкреслив, що Іран залишає за собою право вжити відповідних заходів у відповідь на подібні дії.

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф також звинуватив Ізраїль в «диверсії» на ядерному об'єкті в Натанзі, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на іранське агентство Irna.

«Сіоністи хочуть помститися іранському народу у відповідь на успіх в процесі зняття санкцій, наша відповідь дійде до самих сіоністів», — цитує агентство слова Заріфа, сказані на зборах з національною і зовнішньополітичної комісією парламенту.

За словами глави іранського МЗС, Ізраїль «відкрито заявив, що не дасть нам просунутися в питанні зняття санкцій». «І він вважає, що досяг успіху в цьому. Нашою відповіддю стане черговий прорив в ядерному розвитку», — наводить агентство слова Заріфа.

Офіційний представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде також заявив, що Тегеран «своєчасно помститься» Ізраїлю за атаку. Він підтвердив, що інцидент призвів до пошкодження центрифуг для збагачення урану. Іран має намір замінити ці центрифуги на більш сучасні, сказали в МЗС. Хатібзаде назвав атаку «актом ядерного тероризму на іранської землі».

 

Малек Чаріаті, речник енергетичної комісії іранського парламенту, заявив, що це саботаж. «Цей інцидент, який відбувся (на наступний день) після Дня національних ядерних технологій, коли Іран намагається підштовхнути Захід до скасування санкцій, є, найбільш ймовірно, саботажем», — сказав Шаріаті.

Напередодні аварії на об'єкті встановили нові центрифуги для збагачення урану. 10 квітня президент Ірану Хасан Рухані урочисто відкрив їх.

Реакція Ізраїлю

Ізраїль непрямо підтвердив твердження, що він стояв за кібератакою на головний ядерний об'єкт Ірану в неділю.

Керівник оборони Ізраїлю Авів Кочаві заявив, що «операції країни на Близькому Сході не приховані від очей ворога», повідомляє The Guardian .

Ізраїль не ввів жодних цензурних обмежень щодо висвітлення аварії, як він часто робив після подібних попередніх інцидентів. Напад широко висвітлювався ізраїльськими ЗМІ. Вони з посиланням на джерела в розвідці повідомляли, що подія в Натанзі була результатом ізраїльської кібератаки, повідомляє BBC.

Громадське радіо Ізраїлю зробило незвичний крок, стверджуючи, що розвідувальне агентство Моссада відіграло центральну роль у аварії. Ізраїльський державний мовник Kan, посилаючись на неназвані джерела розвідки, заявив, що відключення електроенергії на об'єкті — наслідок ізраїльської кібероперації.

Газета Haaretz також заявила, що інцидент можна вважати ізраїльською кібератакою.

В неділю ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що «боротьба проти Ірану та його бойовиків (проксі) та зусиль Ірану у озброєнні є величезною місією».

«Ситуація, яка існує сьогодні, не обов'язково буде ситуацією, яка буде існувати завтра», — додав він, не уточнюючи деталей.

Переговори Ізраїлю та США

Аварія відбулася в той час, коли Байден готується відновити ядерну угоду. Штати пропонують полегшення санкцій в обмін на обмеження Тегераном своєї ядерної програми.

Міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Тель-Авіва 11 квітня, аби показати нову політику Вашингтона скептично налаштованим ізраїльським чиновникам. Вони побоюються, що навіть скорочена іранська програма буде прикриттям для створення ядерної зброї, здатної досягти східного Середземномор'я .

Після зустрічі з Остіном міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц сказав: «Ми будемо тісно співпрацювати з нашими американськими союзниками, щоб гарантувати, що будь-яка нова угода з Іраном забезпечить життєво важливі інтереси світу та США, запобігатиме небезпечній гонці озброєнь у нашому регіоні та захистить державу Ізраїль».

Передісторія

Аварія є черговою подією у обміні ударами між двома ворогуючими державами які протягом десятиліття вели «тіньову» війну на Близькому Сході. Вони включали вбивство головного вченого з ядерної енергетики Ірану, сотні авіаударів проти іранських бойовиків у Сирії і таємничий розлив нафти на півночі Ізраїлю, який, на думку чиновників, був екосаботажем. .

Напад на Натанц стався через п'ять днів після ймовірного нападу ізраїльтян на іранський вантажник у Червоному морі.

Об’єкт у Натанзі — у центрі побоювань Ізраїлю. Раніше вибух пошкодив завод центрифуг у липні 2020 року. Також була комбінована кібератака ЦРУ та Mossad з використанням комп'ютерного вірусу під назвою Stuxnet у 2010 році, що затримала ядерну програму Ірану на кілька років.

Вибух в Натанзі стався через тиждень після того, як США і Іран взяли участь у переговорах у Відні, спрямованих на відродження ядерної угоди 2015 року.

Іран наполягає на суто мирному характері своєї ядерної програми, ряд країн підозрюють, що Тегеран збагачує уран для створення атомної бомби.

Іранська ядерна угода була підписана у 2015 році між Іраном та Групою 5+1 (постійними членами Ради безпеки ООН – США, Великою Британією, Росією, Францією і Китаєм – плюс Німеччиною) та ЄС.

Угода вимагала від Тегерану обмежитися виробництвом низькозбагаченого урану, придатного тільки для цивільних цілей, в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Рівень збагачення урану в іранських програмах не має перевищувати 3,67%. Цього достатньо для мирного використання в енергетиці, але замало для ядерної бомби.

Угода 2015 року була зовнішньополітичним досягненням адміністрації Барака Обами. Але його наступник Трамп швидко перейшов до агресивної позиції, аби «задушити» економіку Ірану. За президентства Трампа США в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди. У Тегерані тоді заявили, що більше не відчувають себе зв’язаними згідно з угодою.

Як ми писали раніше, представниця Держдепу США повідомила 11 квітня, що учасники переговорів по ядерній угоді знову зберуться у Відні в середині наступного тижня.

Глухий кут. Іран відмовився від переговорів із США за посередництва ЄС