НАБУ затримало колишнього суддю Миколу Чауса у лікарні «Феофанія»
НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса.

Про це повідомили в НАБУ.

За інформацією детективів, його знайшли у київській лікарні «Феофанія» та вручили підозру в отриманні неправомірної вигоди.

«Щойно у лікарні «Феофанія» детективи НАБУ затримали екссуддю Дніпровського райсуду Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди», — йдеться в повідомленні НАБУ.

4 серпня о 14:00 Вищий антикорупційний суд розгляне клопотання про застосування йому запобіжного заходу. До цього Чаус буде в ізоляторі тимчасового тримання.

Чим відомий суддя Чаус

Влітку 2016 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрило Чауса на отриманні хабара у $150 тис. За корупційний злочин йому загрожувало від 8 до 12 років позбавлення волі. Під час обшуку виявили гроші, які суддя дбайливо заховав у скляних банках. 

Маючи суддівську недоторканність, Чаус уникнув взяття під варту та залишив територію України. В березні 2017 року його затримали у Молдові. Українська сторона зробила запит про екстрадицію. А Чаус попросив у влади Молдови політичного притулку. Йому відмовили, він опротестував рішення в суді.  

На початку квітня 2021 року глава МВС Молдови Павло Войку повідомив, що Чауса викрали іноземці і вивезло його в Україну.

У травні з’явилось відео, на якому Чаус говорив, що його викрали «дуже впливові люди». Також він повідомляв, що перебуває у безпеці і почуває себе добре.

30 липня екссуддю знайшли в селі у Вінницькій області Мазурівка. Місцевий мешканець зателефонував в поліцію та повідомив, що впізнав Чауса в своєму населеному пункті. Чауса забрали співробітники СБУ та «вивезли невідомому напрямку».

Він обіцяв повернутися. Як викрадений в Молдові екссуддя Чаус знайшовся, а потім знову пропав