Нафта дешевшає, ОПЕК стурбована

Ціни на нафту знизилися в п'ятницю. Причина — занепокоєння сплеском захворювання на COVID-19 у США та Європі. Це тягнутиме здешевшання у двох найбільших у світі регіонах, що споживають паливо.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та об'єднання її союзників, членом якого є Росія, побоюються, що затяжна друга хвиля пандемії та стрибок обсягу виробництва в Лівії можуть підштовхнути ринок нафти до надлишку в наступному році.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на конфіденційний документ. Він містить набагато похмуріший прогноз, ніж місяць тому.

Ф'ючерси на нафту марки Brent LCOc1 подешевшали на 23 центи, зупинившись на рівні $42,93 за барель, а американські ф'ючерси на нафту із Західного Техасу Intermediate (WTI) впали на 8 центів, зараз вони на рівні $40,88 за барель.

Brent подорожчав на 0,2% за тиждень, тоді як WTI мав на меті набрати 0,7%.

«Реальність така, що зараз ми спостерігаємо досить активне поширення пандемії по Європі, і вона знову поширюється в Північній Америці, і це потенційно може вплинути на відновлення попиту на нафту», — цитує Reuters Лаклана Шоу, керівника відділу досліджень сировинних товарів в Національному банку Австралії.

Деякі європейські країни відновлювали комендантську годину та жорсткий карантин, щоб боротися зі сплеском нових випадків коронавірусу, Великобританія ввела в п’ятницю в Лондоні жорсткіші обмеження щодо COVID-19.

Група представників ОПЕК — Спільний технічний комітет — обговорила свій найгірший сценарій під час віртуальної щомісячної зустрічі в четвер. Вона стосувалася комерційних запасів основних світових споживачів, які залишалися вищими за середній показник за п’ять років у 2021 році й не опускалися нижче цієї позначки.

Спільний комітет з моніторингу на рівні міністрів (JMMC) розгляне перспективи видобутку нафти на засіданні в понеділок. JMMC може дати рекомендацію щодо політики.

«Ми очікуємо на засіданні в понеділок жорстких слів щодо компенсації недотримання членами (зобов’язань щодо цін на нафту)», — сказала Паола Родрігес-Масіу, старший аналітик ринкових ринків нафти.

ОПЕК планує змінити поточне скорочення поставок із 7,7 млн барелів на день до 2 млн у січні.

Нафта також впала під тиском зростаючого долара, який наблизився до кращих тижневих показників жовтня.

Технічний комітет Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і союзників картелю, група, відома як ОПЕК +, завершив своє засідання 15 жовтня, висловивши стурбованість з приводу слабких перспектив попиту.

У США бурильники почали встановлювати нафтові вишки — після того, як у серпні вони знизили їхню кількість до 15-річного мінімуму. Цього тижня вони додали найбільшу з січня кількість нафтових платформ за тиждень, збільшивши кількість до 205 (на 12 одиниць), повідомила компанія з енергетичних послуг Baker Hughes Co BKR.N.

Перед тим, як ми писали раніше, ціна на нафту росла через скорочення поставок з Мексиканської затоки, страйк робітників у Північному морі та дії ОПЕК. На морські платформи біля США насувався ураган.

 

Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація