Нафта відновлює свою ціну до $50 за барель. Попит на паливо повертається до нормальних рівнів у Європі і в Азії

Фінансові потоки допомогли ціні на нафту в Лондоні перевищити позначку в $50 за барель. Але стабільне зростання попиту в Азії може взяти паузу, в тому числі в період Нового року, який протягом місяця відзначатимуть на початку лютого, пише Bloomberg.

Минулого тижня барель сирої нафти марки «Брент» (Brent) вперше з березня нинішнього року подолав позначку в $50. Це важливий рубіж для ринку нафти, який з великими труднощами намагається подолати наслідки глибокого спаду.

Поки ситуацію на ринку експерти не ризикують назвати нормальною, проте кількість позитивних сигналів росте. Величезний надлишок палива, накопичений в 2020 році, зберігається в найрізноманітніших місцях — і на баржах, і на гігантських супертанкерах, — стійко скорочується.

Ситуація з пандемією в США продовжує залишатися вкрай складною. Тим часом попит у Європі повертається на тлі ослаблення другої хвилі локдауну, а Азія продовжує отримувати безліч сирої нафти.

Однак це не просто вирівнювання балансу попиту і пропозиції. Величезні фінансові потоки теж підтримують цінове зростання. У світі, який очікує в 2021 році значного відновлення кількості подорожей і перевезень, сира нафта стала товаром, на який є попит в період пандемії й розробки вакцини.

«Нафта — це найдешевший рефляційний актив (reflation assets). Оскільки процес вакцинації поступово набирає обертів, ми очікуємо, що інвестори почнуть повертатися в нафтовий сектор, а ціни продовжать зміцнюватися» , — сказала Амріта Сен, співзасновник розташованої в Лондоні консалтингової компанії Energy Aspects Ltd.

В деяких регіонах Землі відновлення попиту вже майже завершилося. За словами представників найбільшого нафтопереробного підприємства Індії, його заводи працюють на повну потужність. Крім того, вони очікують відскоку обсягів використання нафти за схемою V. Крім того, споживання бензину в Китаї і Японії (за обсягами споживання вони займають, відповідно, друге і четверте місце в світі) знаходиться на рівні, який вже близький до показників перед початком пандемії COVID-19.

Європейські автомобілісти знову активізувалися, оскільки уряди деяких країн, включаючи Великобританію, Іспанію і Францію, послабили національні локдауни. Це помітно по індексу використання автомобільних доріг і трафіку, складений агентством «Блумберг ньюз». Обсяги вантажних перевезень автомобільними дорогами також на значно більшому рівні, оскільки компанії прагнуть поповнити запаси, тоді як період різдвяної торгівлі в розпалі.

У той час як попит відновлюється, Організація країн-виробників нафти (ОПЕК) і її союзники зберігають жорсткі обмеження на видобуток. Країни ОПЕК скасували заплановане на січень збільшення денного видобутку нафти на 1,9 млн барелів. Замість цього в новому році щомісяця додаватимуть всього 500 тисяч барелів на день. Що стосується обсягів видобутку сланцевої нафти в США, то прогнози все ще негативні.

Вантажі сирої нафти сьогодні продаються за більш високими цінами в багатьох місцях — від Північного моря до штату Техас в центральній частині Америки. Споживачі зайняті пошуком додаткових поставок у багатьох частинах планети. Саудівська Аравія минулого тижня збільшила ціну своєї нафти для Азії — базовий показник для нафтопереробних заводів у всьому світі. Це найзначніше збільшення з серпня.

Менш значний зсув на нафтовому ринку теж розбурхав трейдерів. Протягом майже всього грудня короткі ф'ючерси на сиру нафту обмінювалися з премією на більш пізні ф'ючерси (такого роду цінова структура називається «запізнілою» або backwardation).

На думку експертів компанії Eagle Commodities, така купівля контрактів на тлі так званої цінової кривої лінії є свідченням того, що гроші потекли на ринок. Чим більше знижка, тим більше дохід у разі відмови від продажу ф'ючерсів в поточному і в наступному місяці, а це, за словами брокерів, стимулює додаткові покупки в рамках «циклу, що підсилює самого себе».

Протягом останніх тижнів готівкові гроші знову стали надходити на енергетичні ринки. За даними фінансового холдингу JPMorgan Chase & Co., обсяги енергетичних контрактів збільшилися з початку грудня на 3,6 мільярда доларів, і ці кошти були вкладені в нафту марки «Брент» і нафту техаської марки West Texas Intermediate. Інвестори минулого тижня активно накачували грошима біржові енергетичні фонди, а обсяги вкладень збільшилися майже на 400 мільйонів доларів, тоді як раніше відбувався відтік коштів.

Цінові ризики

«Зараз нафта оцінюється з урахуванням позитивного майбутнього. Тоді як зараз ми маємо справу із темною зимою, що потерпає від COVID-19» , —  зазначив Віктор Шам, віцепрезидент консалтингової компанії IHS Markit Ltd, яка знаходиться в Сінгапурі.

Bloomberg припускає, що поки ціна в $50 залишатиметься «стелею» для нафти. Така ціна може схилити компанії від Багдада до Оклахоми до збільшення виробництва. Усередині ОПЕК+ вже існують розбіжності, оскільки деякі члени групи оголосили про невдоволення з приводу введених самим картелем обмежень.

Цінове «запізнювання», що привертає спекулянтів, також може сприяти збільшенню кількості барелів на ринку, оскільки ця цінова структура не є прибутковою для всіх інвесторів, які продовжують накопичувати фізичну сиру нафту.

Раніше в грдні на західному узбережжі Південної Африки супертанкер був завантажений нафтою зі сховища в терміналі, розташованому в затоці Салданья, після чого він попрямував до Азії. Це нагадування про те, що ще залишається багато барелів нафти, які були з надлишком накопичені навесні.

Покупки в Азії, що стабільно зростають, в якийсь момент можуть були призупинені, в тому числі в період місячного Нового року, який починають відзначати на початку лютого. Більш висока ціна на нафту буде знижувати прибутковість нафтопереробних заводів в цьому регіоні. За даними компанії Oil Analytics Ltd., стандартний процес переробки нафти в Сінгапурі зараз приносить збитки, якщо використовуються тільки п'ять з десяти сортів нафти.

Поки позитивні тенденції в галузі споживання пального підтримує бажання трейдерів купувати як реальні, так і паперові барелі. А на ринок може надійти ще більше гарячих грошей.

На початку 2021 року мільярди доларів, укладені в сировинні товари, почнуть відчувати вплив більш масштабного процесу ребалансування інвестиційних портфелів. На думку експертів «Сітігруп», цей процес може залучити $8 млрд, які будуть вкладені у ф'ючерси нафти марок «Брент» і WTI.

«Відбувається явний зсув на фінансовому нафтовому ринку», — зазначив Майкл Трен, аналітик компанії RBC Capital Markets. За його словами, спекулянти купують ф'ючерси і тримають їх, побоюючись пропустити майбутнє ралі.

Як ми писали раніше, епоха сланцевого газу закінчується. Chevron робить ставку на багатство газу на Близькому Сході, примирення в регіоні й непопулярність нафти.

Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація