«Нафтогаз» суттєво підвищив ціни на газ для споживачів. І попереджає, що далі буде

«Нафтогаз» підвищив ціни на газ для населення на 35% на наступний місяць. У листопаді за місячним тарифом за кубометр газу доведеться заплатити 6,33 грн (зараз — 4,70 грн).

Якщо купувати газ на рік уперед, заплатити теж доведеться більше: кубометр газу коштуватиме 6,45 грн. Тобто річний тариф зросте на 23% порівняно з тарифом у жовтні (зараз — 5,24 грн за кубометр).

В НАК вказують, що ціна на газ зростає через підвищення попиту на нього, адже починається опалювальний сезон. Наразі для розрахунку ціни для виробників тепла використовують ціни на європейських хабах, а вони буквально за місяць зросли на 26%. Відповідно, «Нафтогаз» мусить переглянути ціну на газ і для вітчизняних виробників.

Українські газовики попереджають, що у листопаді-грудні варто готуватися до подальшого подорожчання газу. Разом з тим, в українських та європейських підземних сховищах є значні запаси блакитного палива, тому зростання хоч і матиме місце, проте не буде стрімким.

Геннадій Кобаль, директор консалтингової компанії ExPro Україна, у коментарі Chas News також зазначає, що подорожчання обумовлене ростом цін на газ на європейських хабах та, відповідно, ростом імпортного паритету. До того ж, додає експерт, через початок опалювального сезону споживання газу зросло у п'ять разів.

«Те, що ціни підняли синхронно із закіченням виборів, це, радше, прикре співпадіння», — каже Кобаль. 

Раніше голова НАК Андрій Коболєв казав, що в України зараз рекордні запаси газу, і тому вона може почати його експорт. І це може призвести до «кардинального зменшення цінових параметрів» на українському ринку. 

Кобаль пояснює, що йдеться про 6 млрд кубометрів газу, що знаходяться на сховищах на умовах митного складу. Тобто цей газ не розмитнили і його потенційно можна відправити в Європу на експорт.

«Але ж газ [реверсом] зараз поставляють сюди, в Україну. Який сенс його експортувати назад в Європу? В Європі і так багато газу, тому ті 6 мільярдів кубометрів — це, скоріше, подушка безпеки на зиму», — каже Кобаль та додає, що у зв'язку з коронавірусом споживання газу в Європі навіть зменшується.