«Нафтогаз» відтерміновує випуск євробондів за високими ставками

«Нафтогаз» вирішив відкласти розміщення доларових єврооблігацій через «низку негативних новин, пов’язаних з останніми подіями в Україні». 

Раніше ЗМІ повідомляли, що НАК планує новий випуск єврооблігацій зі строком погашення у 2027 році під 9-9,25%. Власникам єврооблігацій в доларах зі строком погашення у 2022 році і в євро зі строком погашення у 2024 році в компанії хотіли запропонувати їх дострокове погашення (у максимальному об’ємі $335 млн для обох випусків).

Відтермінування випуску євробондів у «Нафтогазі» пояснили стурбованістю міжнародних інвесторів з приводу політичної та економічної ситуації в Україні. «Інвестори посилаються на бездоказові звинувачення Держаудитслужби та заклики до нехтування вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності», — пояснює фіндиректор «Нафтогазу» Петер ван Дріл. Крім того інвестори зазначають, що уважно стежать за реформою корпоративного управління та розвитком відносин України з МВФ. 

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій пояснює останні рішення «Нафтогазу» (у тому числі наміри достроково погасити євробонди, що вже перебувають в обігу) бажанням сподобатися інвесторам: борг у $335 млн все одно потрібно буде закривати, а у НАК є можливість вчинити за прикладом уряду та погасити менший борг, а потім ще й, наприклад, взяти більше грошей.

Висока ж ставка (9-9,25% проти минулих 7,37% для доларових облігацій та 7,12% для облігацій у євро) може пояснюватися вимогами інвесторів, які мають змогу споглядати несприятливу ситуацію в Україні. І випуск євробондів за високими ставками тільки б підтвердив побоювання кредиторів, адже це означало б, що «Нафтогазу» терміново потрібні гроші. «Тож відмовою від випуску облігацій, компанія обнадіює західних кредиторів: варто сподіватися на кращі часи», — вважає Паращій.