Напередодні результатів перерахунку штат Джорджія заявляє, що Байден таки переміг
Getty Images

У четвер, як очікується, ключовий штат на «полі бою» президентських виборів 2020 року підтвердить перемогу демократа Джо Байдена над чнним президентом Дональдом Трампом. Це — ще один аргумент проти заяв Трампа у спробах утримати владу.

Найвищий посадовець Джорджії, член Республіканської партії, заявив, що трудомісткий перелік вручну, ймовірно, не зменшить початкову перевагу голосів за Байдена, що становить 14000, настільки, щоб забезпечити перемогу Трампу в штаті.

Як повідомляє Reuters, це лишає Трампу меншу кількість варіантів у його намаганнях скасувати результати виборів, на яких він по всій країні набрав на 5,8 млн голосів менше, ніж Байден.

Щоб залишитися на своїй посаді, Трампу довелося б скасувати результати щонайменше у трьох великих штатах, аби змінити результати голосування колегії виборщиків, яка визначає переможця.

Байден набрав 306 голосів виборщитків у 232 голосах.

Наразі кампанія Трампа не має успіху.

У штаті Вісконсін представники виборчих органів заявляють, що частковий перелік голосів, що триває в найбільших округах демократичного спрямування штату, ймовірно, лише збільшить відрив Байдена на 20 000 голосів.

Кампанія Трампа може вимагати нового перерахунку голосів у Джорджії після того, як цей штат оголосить свої підсумки, як очікується, у п'ятницю.

У Мічигані та Пенсільванії адвокати Трампа зазнали низки поразок. Вони стверджують, що ці штати повинні оголосити Трампа переможцем, незважаючи на неофіційні результати, які показують випередження Байдена на 158 000 голосів і 83 000 голосів відповідно.

Ці юридичні клопотання, наповнені фактичними помилками, були спростовані кампанією Байдена як «театр», який не ґрунтується на законі. Кілька відомих юридичних фірм вийшли з цих позовів, в результаті чого особистий адвокат Трампа Руді Джуліані очолив зусилля.

Державні та федеральні виборчі чиновники, а також сторонні експерти стверджують, що аргумент Трампа про те, що вибори були вкрадені у нього шляхом широкомасштабної фальсифікації голосів, фактично не має підстави.

Однак, схоже, це впливає на довіру громадськості до американської демократії. Опитування громадської думки Reuters / Ipsos, яке було оприлюднене у середу, показало, що близько половини республіканців вважають, що Трамп «справедливо переміг» на виборах.

Найвища посадова особа штату Арізона Кеті Хоббс заявила, що вона та її сім'я отримували жорстокі погрози. Хоббс, демократ, закликала Трампа припинити ставити під сумнів результат.

Сам Трамп не планує публічних заходів на четвер. Він здебільшого залишався в Білому домі і поза увагою громадськості після виборів.

Наразі його адміністрація відмовилася визнати Байдена переможцем, і це затримує передачу фінансування та дозволів у сфері безпеки, щоб полегшити перехід від одного президента до іншого перед інавгурацією 20 січня.

У середу Байден заявив, що затримка заважає його команді планувати нові зусилля для боротьби з третьою хвилею коронавірусної інфекції, що створює величезне навантаження на систему охорони здоров'я США.

Як ми писали раніше, Трамп звільнив очільника агентства з питань кібербезпеки США, бо той не знайшов порушень на виборах.

Також ми повідомляли, що Байден готує команду для своєї нової адміністрації, попри зусилля президента Трампа оскаржити результати виборів і утриматися при владі.

Як Джо Байден змінить Америку і що це означатиме для України?