Трамп звільнив очільника агентства з питань кібербезпеки США, бо той не знайшов порушень на виборах
Wired

Президент США Дональд Трамп звільнив очільника агентства з питань кібербезпеки та інфраструктури США Кріса Кребса через його заяву про відсутність порушень на президентських виборах.

Трамп написав у Twitter: «Нещодавня заява Кребса про безпечність виборів була дуже неточною, тому що мали місце масові порушення та махінації, у тому числі голосування мертвих людей, недопуск спостерігачів та інше». Він уточнив, що йдеться про такі порушення, як «глюки» в машинах для голосування, через які змінювалися голоси.

Twitter позначив цей допис як суперечливий.

 

Як повідомляє BBC, у Вашингтоні припускають, що до того, як Трамп у січні піде з посади, він звільнить ще й директора ЦРУ Джину Хаспел та директора ФБР Крістофера Врея.

Як і багато інших, звільнених Трампом, Кребс дізнався, що залишився без роботи, лише побачивши твіт президента у вівторок.

Але після звільнення колишній керівник Microsoft не шкодує. Кребс, після того як Трамп оголосив про його звільнення, в своєму особистому акаунті написав, що для нього «було честю служити»: «Ми все зробили правильно».

Він керував агентством з моменту його створення два роки тому після ймовірного втручання Росії у вибори 2016 року.

Для захисту від потенційних кіберзагроз служба співпрацює з представниками державних та місцевих виборчих органів та приватними компаніями, що постачають системи голосування, одночасно спостерігаючи за підрахунком бюлетенів та електромережею.

Чому Кребса звільнили

Раніше про можливе звільнення Кребса повідомляли The Hill і Reuters. Як писала The Hil, перед президентськими виборами в США агентство створило сайт Rumor control («Контроль чуток») для боротьби з дезінформацією і неперевіреними джерелами під час голосування. Ресурс, зокрема, спростовував деякі заяви команди Трампа про можливе шахрайство і порушення під час виборів.

За кілька годин до звільнення він опублікував твіт, де критикує твердження Трампа про те, що машини для голосування в різних штатах спрямували бюлетені на підтримку Байдена.

Що стосується заяв про маніпулювання виборчими системами, то 59 експертів з питань безпеки виборців погоджуються: у кожному випадку, про який нам відомо, ці твердження були необґрунтованими або технічно не узгодженими.

Цей пост та інші повідомлення Кребса, датовані кінцем липня цього року, видалено з його акаунта у Twitter.

Він був серед вищих посадових осіб Міністерства національної безпеки, які минулого тижня оголосили загальні вибори в США 3 листопада «найбезпечнішими в історії США», відкинувши «необґрунтовані претензії».

Хоча в цій заяві не було названо напряму Трампа, у день її опублікування Кребс репостнув у Twitter повідомлення експерта з питань виборчого законодавства, сказавши: «Будь ласка, не репостіть диких і безпідставних заяв про машини для голосування, навіть якщо вони зроблені президентом».

Звільнення пана Кребса викликало обурення демократів. Прес-секретар новообраного президента Джо Байдена заявив, що «Кріса Кребса слід похвалити за його службу у захисті наших виборів, а не звільняти з посади за правду».

NYT називає агентство CISA «одним з найбільш швидкозростаючих федеральних агентств». Воно також займається безпекою електростанцій і систем водопостачання.

Раніше Трамп відправив у відставку міністра оборони Марка Еспера і призначив главу Національного контртеррористичного центру Кристофера Міллера виконувачем обов’язків керівника оборонного відомства країни.

Провідні ЗМІ у США повідомили, що Байден отримав понад 270 голосів виборників, що означає перемогу на президентських виборах.

Офіційно переможцем перегонів вважається кандидат, за якого 14 грудня проголосує Колегія виборників. Новий президент офіційно приступає до виконання обов’язків після складання присяги 20 січня.

Як ми писали раніше, Байден готує команду для своєї нової адміністрації, попри зусилля президента Трампа оскаржити результати виборів і утриматися при владі.