Нардепа, який схвалив затримання Протасевича, вигнали зі «Слуги народу»

Народного депутата Євгена Шевченка виключили з фракції «Слуга народу» у Верховній Раді.

Про це повідомив Олександр Качура, нардеп від «СН». Він написав, що секретаріату фракції вдалося зібрати необхідну кількість підписів. Далі матеріали передадуть в апарат ВР, їх зачитають на наступному пленарному засіданні.

Шевченка виключили після того, як він схвалив затримання білоруського опозиційного блогера Романа Протасевича у Мінську після екстреної посадки літака Ryanair.

Раніше, у квітні, Євген Шевченко літав в Мінськ на зустріч з Олександром Лукашенком. «Слуги народу» заслухали пояснення свого колеги. І назвали його візит до самопроголошеного президента, якого не визнала Україна та ЄС, особистою ініціативою. Тоді Шевченка з лав фракції не виключили — подейкують, що цей процес запускали, але не вистачило голосів. Цього разу Шевченко власними діями допоміг зі своїм виключенням.

Що було напередодні

У неділю, 23 травня, білоруські силовики провели операцію по затриманню Романа Протасевича, опозиційного білоруського блогера, засновника популярного каналу Nexta. В Білорусі його звинувачують в екстремізмі. Після протестів у країні та їх жорстких зачищень, Протасевич залишив країну.

23 травня він був на борту літака Ryanair, який летів рейсом Афіни — Вільнюс. Білоруські спецслужби повідомили Ryanair, що на борту нібито може бути бомба, і змусили посадити літак саме в Мінську. Там Протасевича затримали.

Це засудили США, країни ЄС та Україна.

Проте нардеп Євген Шевченко схвально відгукнувся на затримання журналіста. «Ось це державність», — написав Шевченко в Telegram.

А у Facebook він виклав фото своєї недавньої зустрічі з Лукашенком з підписом «Бацька вам не Янукович».

 

Бацька вам, не Янукович!

Posted by Евгений Шевченко on Sunday, May 23, 2021

«Білорусь — наш стратегічний партнер»

Євген Шевченко вже відреагував на своє виключення зі «Слуги народу». Він написав, що радий. І що свою позицію не змінюватиме.

«Дякую колишнім колегам. Я радий такому рішенню. Я депутат, якого обрали люди. Я не буду міняти свою позицію на догоду деяким політикам, і завдаючи шкоди інтересам моєї держави. Я повторював і повторюю  з сусідами потрібно дружити. Білорусь  наш стратегічний партнер. А Олександр Лукашенко  президент Білорусі. Стабільність сусідньої держави  це запорука спокою України», — заявив Шевченко.