Нардепи хочуть скасувати штрафи за виготовлення та зберігання самогону

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону № 4153 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока». Його автори — група депутатів фракції «Слуга народу».

«Слуги» пропонують вилучити з Кодексу України про адміністративні правопорушення статті 176 («Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення») та 177 («Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення»). Ці статті нині передбачають накладення штрафів.

Крім того, нардепи пропонують внести зміни до закону «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» та Податкового кодексу України. Зміни встановили б вимоги до матеріально-технічної бази «самогонщиків», оподаткували б таку діяльність та прописали б відповідальність за порушення нових вимог.

Нардепи вважають, що не повинна встановлюватися відповідальність, якщо людина «виключно для власного споживання виготовляє з продуктів своєї праці міцні алкогольні напої», адже «це її природнє право, яке не може бути обмежене державою». «Кожна людина має право користуватись плодами своєї праці для задоволення власних потреб», — зазначається в пояснювальній записці.

Також, на думку авторів законопроєкту, нинішня стаття має бути скасувана, оскільки її норма носить дискримінаційний характер щодо самогону домашнього виготовлення. Зараз виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, напоїв медових, наливок і настоянок у домашніх умовах для власного споживання ніяк не заборонене.

Раніше, у листопаді 2019 року, у Верховній Раді було зареєстровано схожий законопроєкт № 2371 про скасування відповідальності за самогоноваріння та внесення відповідних змін до КУпАП.

Нині в Україні все, що зв’язано із самогоноварінням, є незаконним.

Зокрема, за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення накладається штраф у розмірі від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (санкція згідно статті 176 КУпАП). Якщо людина купує самогон, то теж несе відповідальність перед законом. Накладається штраф від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що передбачено статтею 177 КУпАП.

Міцними вважаються напої від 35 градусів і вище.

Виходячи з закону, зберігати самогонний апарат і гнати горілку в себе вдома категорично заборонено. У тому числі неправомірно використовувати напій у власних потребах — незалежно від кількості.

Є у діючому законі й «дірки»: здійснювати обшук і проводити будь-які конфіскаційні дії за власною ініціативою поліцейські не мають права. І для проникнення в житло, і для проведення в ньому обшуку чи конфіскації вони повинні отримати рішення суду. На відміну від кримінально караних злочинів, щодо порушеннь КУпАП дуже складно отримати ордер на обшук приватного домогосподарства чи міської квартири.

Нагадаємо, що Міністерство юстиції України анонсувало застосовування штучного інтелекту, аби оцінити ризик учинення злочинцем нових правопорушень.