Нардепи від «СН» хочуть зібрати 4 березня позачергову сесію ВРУ, аби звільнити директора НАБУ Ситника
EUACI

У Верховній Раді збирають підписи для проведення позачергової сесії, щоб звільнити директора НАБУ Артема Ситника.

Про це повідомили голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін у Telegram і «Українська правда» з посиланням на джерела у «Слузі народу».

Шабунін пише: «Народні депутати почали збір підписів на проведення позачергової сесії для звільнення Ситника».

За його словами, процес координує нардеп від «Слуги народу» Артем Дмитрук, він отримав у спікера Ради підписні листи.

Джерела «УП» у фракції підтвердили цю інформацію.

Шабунін заявив, що готувати звільнення директора НАБУ під час візиту в Україну президента Європейської Ради означає «свідомо руйнувати стосунки України з ЄС».

За його словами, 3 березня президент ЄР Шарль Мішель зустрічається з Ситником, а вже 4 березня «Рада зноситиме останнього з політичних мотивів».

Шабунін додав, що «ще депутатам брешуть, що Західні союзники та МВФ все це погодили». Він запевняє, що вони «не погоджували і не могли погодити, бо це пряме порушення, наприклад, підписаного Зеленським Меморандуму з МВФ».

Голова правління ЦПК нагадав, що в цей же час заступника голови ОПУ Олега Татарова «Зеленський відмазав від криміналу і продовжує на посаді тримати».

За словами Шабуніна, «Дмитрук — це група Авакова, але без Зеленського і позачергова сесія, і тим більше таке голосування — просто неможливі».

Передісторія

16 вересня Конституційний суд визнав незаконним указ президента про призначення Ситника на посаду директора НАБУ та низку положень закону про бюро. Після цього КСУ зобов’язав парламент зробити законодавство відповідним із цим рішенням.

26 листопада уряд схвалив законопроєкт, який зберігає за Ситником посаду директора НАБУ, а також дає парламенту можливість звільняти очільника бюро.

Міністр юстиції Денис Малюська, утім, заявив, що й після набуття чинності рішення КСУ Ситник залишається законним директором НАБУ і відомство продовжить повноцінно працювати та виконувати свої функції.

16 лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про звільнення директора НАБУ Ситника.

В лютому 2020 ЗМІ повідомляли, що Ситник не задекларував 1 млн російських рублів, отриманих від продажу нерухомості в тимчасово окупованому РФ Криму — ділянку в садовому товаристві «Міраж» в Нахімовському районі Севастополя, що його дружина оформила на себе й продала.

За керівництва Ситника НАБУ відзначилось гучними справами із затримання сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та початку розслідування щодо заводу «Кузня на Рибальському» (власники — Порошенко і Кононенко).

Рада розглядатиме новий варіант призначення й звільнення голів НАБУ та ДБР