Арахамія запевнив, що ВР підтримає процедуру звільнення директора НАБУ
Getty Images

Усі парламентські фракції підтримують ухвалення законопроєкту про процедуру звільнення директора Національного антикорупційного бюро України.

Про це очільник фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія заявив після спільної наради керівництва парламенту, уряду і лідерів фракцій.

«По НАБУ є повне узгодження, тобто всі фракції висловилися про підтримку цього законопроєкту», — підкреслив держслужбовець.

Довідка

27 листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до закону про Національне антикорупційне бюро України.

Ініціаторами законопроєкту є прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і група нардепів.

Проєктом пропонується внести зміни в ст. 1 і 6 закону про НАБУ. Згідно з чинною редакцією закону, утворення НАБУ належить до повноважень президента.

У законопроєкті пропонується встановити повноваження ВР ухвалювати рішення про звільнення директора НАБУ з посади за наявності підстав, визначених профільним законом.

Особа, призначена на посаду директора НАБУ, виконуватиме свої повноваження до моменту призначення нового керівника в порядку, визначеному законом Про Національне антикорупційне бюро України, але не пізніше закінчення терміну повноважень.

Передісторія

27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що КСУ не може зібрати кворум через коронавірус.

Chas News повідомляв, що ВАКС закрив другу справу щодо декларацій Труханова через скандальне рішення КСУ.

Уряд підтримав законопроєкт, який гарантує Ситнику посаду директора НАБУ