Нарешті у нас «спільні цінності». Зеленський приймає у Києві нову главу Молдови
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський вважає візит очільниці Республіки Молдова Маї Санду початком нових відносин між країнами.

Про це повідомляє сам Зеленський у Twitter і Офіс президента.

Президент пише: «Це початок нових відносин України та Молдови. Нас єднають спільні цінності та позиції щодо питань загальноєвропейського порядку денного. Ми цінуємо, що президент Молдови підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, не боїться називати Крим українським».

 
Офіційна церемонія зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Молдова Майї Санду.

Офіційна церемонія зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Молдова Майї Санду.

Posted by Офіс Президента України on Tuesday, January 12, 2021

12 січня розпочався офіційний візит президента Молдови Маї Санду в Україну. Це її перший офіційний візит після вступу на посаду.

Триває зустріч глав держав у форматі «віч-на-віч». Після неї заплановані українсько-молдовські переговори в розширеному складі.

Сьогодні політики підпишуть двосторонні документи.

Урочиста церемонія зустрічі відбулася на площі біля Маріїнського палацу, повідомляє кореспондент Укрінформу. Захід наживо транслював ОП на Facebook.

Президенти оглянули стрій почесної варти України. Санду привіталася з військовослужбовцями українською, офіційним вітанням в ЗСУ: «Слава Україні!».

Попередній президент Молдови Додон, по-перше, так не привітався б, а, по-друге, жодного разу не відвідав Україну.

У жовтні 2016 року він заявив про визнання незаконної приналежності окупованого Криму до РФ, що викликало критику з боку українського МЗС. Врешті за слова Додона вибачився міністр закордонних справ Молдови. А посол України в Кишиневі, якого через скандал викликали на консультацію у Київ, закликав більше не спекулювати на темі Криму.

Нині Санду хоче відновити відносини між Києвом та Кишиневом — що було неможливо за президенства проросійського політика Додона.

Як ми писали раніше, Росія відкинула вимогу Санду про виведення військ з Придністров’я. Очільник МЗС РФ назвав вимогу президента Молдови «безвідповідальною».

Санду запропонувала Україні врахувати досвід Молдови у Придністров’ї. Президент каже, що «м'який підхід» не допоміг вирішити конфлікт у регіоні.

Санду готова приїхати в Росію, якщо її запросить керівництво країни. Вона хоче обговорити придністровський конфлікт.

Мая Санду вважає, що нема ризиків виникнення нової війни у Придністров'ї