Росія відкинула вимогу Санду про виведення військ з Придністров’я
Getty Images

Росія вважає безвідповідальними заяви обраного президента Молдови Маї Санду про необхідність вивести російських миротворців з Придністров'я.

Про це міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив в ефірі телеканалу «Россия 24».

«Мені важко судити, що саме мала на увазі пані Санду, коли заявляла про необхідність вивести російських миротворців, але те, що це навряд чи допоможе врегулюванню і навряд чи ми зможемо прийняти таку вимогу, досить безвідповідальну, прямо скажемо, це факт», — наголосив очільник МЗС РФ.

Лавров зазначив, що миротворці перебувають в Придністров'ї, щоб не допустити «нового сплеску кривавого конфлікту». За його словами, саме російські військові зупинили гарячу фазу придністровського конфлікту і з того часу тримають його в «замороженому, але не смертельному стані».  

У Придністров'ї російські військові охороняють склади боєприпасів в селі Колбасна. Тому «припинення контролю загрожує небезпечними інцидентами», підкреслив міністр.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що розміщення російських військ в невизнаному Придністров'ї порушує територіальну цілісність Молдови. Про це він розповів на пресконференції за підсумками відеозустрічі голів МЗС країн-учасниць Північноатлантичного альянсу.

30 листопада Санду на великій пресконференції в Кишиневі виступила за реформування місії миротворців у Придністров’ї і перетворення її на цивільну.

Санду запропонувала Україні врахувати досвід Молдови у Придністров’ї