NASA готується до першого польоту земного безпілотника на Марсі
NASA

NASA готується до першого контрольованого польоту на іншій планеті на наступному тижні. Його здійснить на Марсі вертоліт Ingenuity («Винахідливість).

Агентство планує запустити дрон не пізніше 14 квітня.

Гелікоптер прибув до кратера Єзеро на Марсі 18 лютого всередині марсохода Perseverance. Подорож туди тривала вісім місяців.

Запуск дрона раніше планували на 12 квітня, але NASA заявило, що відкладає його після технічної проблеми під час випробування ротора. А це означає, що перед запуском зараз потрібно ще одне випробування.

Висота вертольота становить 50 см, на Землі він важить 1,8 кг, але через нижчу гравітацію Червоної планети — лише 680 г. Він оснащений двома роторами, які обертаються в протилежних напрямках, щоб підняти дрон з землі.

У пресслужбі підкреслили, що літальний апарат повністю справний, готовий до запуску і передає телеметрію на Землю.

«Сторожовий таймер (який спрацював під час випробування — Прим. ред.) контролює послідовність команд і попереджає систему про будь-які потенційні проблеми», — пояснило NASA.

Після того, як космічний корабель приземлився, він опустив безпілотник на землю, щоб дрон міг підготуватися до першого польоту. Це частина демонстрації технологій. Дрон не має на борту жодних наукових інструментів і лише тестує можливість польоту на Марсі.

За словами NASA, однією з ключових цілей Ingenuity є робота в умовах планети з «холодними ночами до -90° С». Він також покаже, як це — літати в атмосфері Марса, яка приблизно в 100 разів тонша за земну.

Під час свого першого польоту вертоліт буде злітати й зависати в повітрі на висоті приблизно три метри протягом 20-30 секунд.

У разі успіху, заявляє NASA, це буде «важливою віхою» — першим польотом із двигуном в іншому світі.

Потім дрон робитиме ще експериментальні польоти — на більші відстані та з більшою висотою.

Він розроблений, щоб бути в основному автономним, тому NASA не зможе дистанційно керувати вертольотом через відстань між Землею і Марсом. Повернення радіосигналу на Землю займає більше 11 хвилин.

Минулого місяця марсохід Perseverance відправив перші в історії звуки їзди на Червоній планеті — ляскаючий і стукаючий шум.

Ракету-носій з марсоходом Perseverance і вертольотом Ingenuity запустили в липні 2020 року з космодрому на мисі Канаверал.

Людству вдалося розгорнути одразу три дослідницькі місії на іншій планеті.

Передвісники Perseverance. Які відкриття зробили марсоходи NAS