Відразу три безпілотні експедиції в лютому дістануться Марса
Emirates Mars Mission

Місії одразу трьох країн мають досягти Марса найближчими днями. Пояснюється це вузьким коридором, що настає раз в два роки, коли зменшується відстань між орбітами Землі та Марса.

Першою 9 лютого до Червоної планети наблизиться зонд, запущений Арабськими Еміратами, повідомляє Emirates Mars Mission. Також до Марсу наближаються місії Китаю і США. Всі три апарати запустили в липні 2020 року протягом декількох днів.

9 лютого долетить «Аль-Амаль» (ОАЕ)

Першою до Марсу наблизиться орбітальна станція «Аль-Амаль» (з арабського — «Надія»). Вона запущена 20 липня 2020 року в рамках програми Emirates Mars Mission за допомогою японської ракети-носія Mitsubishi Heavy Industries H-IIA з японського ж космічного центру Танегасіма.

Розробники очікують, що зонд вийде на орбіту Марса 9 лютого і протягом двох років працюватиме над вивченням атмосфери планети, в тому числі зміни погоди протягом доби та протягом року.

Для Арабських Еміратів це перша місія з дослідження дальнього космосу. Вартість програми становить близько $200 млн.

Вихід зонду «Надія» на орбіту Марса повинен відбутися о 17:42 за київським часом. До Червоної планети першій арабській міжпланетній місії залишилося подолати 172 283 км. Всього за майже сім місяців польоту апарат подолав 480 млн км.

За умови вдалого переходу на орбіту ОАЕ стануть п'ятою країною (організацією) в світі, що відправила космічні апарати на Марс — після СРСР, Китаю, Індії та Європейського космічного агентства. А також — третьою країною, яка успішно виконала місію з першої спроби.

Управління місією в Космічному центрі Мохаммеда бен Рашида (MBRSC) в Дубаї отримує потокову передачу даних про роботу двигунів «Надії», але ніхто не може втрутитися, якщо щось піде не так.

В даний час Марс і Земля розділені 190 млн км. Це означає, що радіосигнал іде до зонда 11 хвилин — занадто довго, щоб змінити ситуацію. «Надія» повинна автономно завершити маневр.

«Надія» несе приблизно 800 кг пального. Близько половини цієї маси споживатимуть шість рушіїв, що беруть участь у 27-хвилинному маневрі.

«Надія» задумана як своєрідний погодний або кліматичний супутник Марса. Вона вивчатиме, як енергія рухається через атмосферу — від поверхні до її краю, у будь-який час доби та в усі сезони року.

Супутник відстежуватиме такі особливості, як піднятий пил, який на Марсі надзвичайно впливає на температуру атмосфери. Також він вивчатиме, що відбувається з поведінкою нейтральних атомів водню та кисню у верхній частині атмосфери. Існує підозра, що ці атоми відіграють значну роль у ерозії атмосфери Марса енергетичними частинками з  боку Сонця.

Це допоможе пояснити, чому на планеті зараз бракує більшої частини води, яку вона явно мала на початку своєї історії.

Щоб зібрати свої спостереження, супутник вийде на майже екваторіальну орбіту й дітатиме над планетою на відстані від 22000 до 44000 км.

Як повідомляє BBC, ОАЕ роблять ставку на цю місію, оскільки вона є натхненням для молоді країни та арабської молоді загалом для вивчення предметів STEM у школі та у вищій освіті.

Місія була започаткована шість років тому, щоб здійснитися під час «золотого» ювілею ОАЕ (Федерація була заснована 2 грудня 1971 року). Держава тільки недавно, у 2009 році, розпочала розробку супутників і не мала повного набору навичок для здійснення міжпланетної місії.

Тому Емірати звернулись до ряду дослідницьких установ США, щоб залучити їх як наставників. Це Університет Колорадо в Боулдері, Університет штату Арізона і Каліфорнійський університет у Берклі.

10 лютого — Tianwen-1 (Китай)

Китайська місія Tianwen-1 (в перекладі — «Питання до неба») складається з орбітальної та спускової частин, з корисним навантаженням у вигляді марсоходу. Апарат був запущений 22 липня ракетою-носієм «Чанчжен-5».

Очікується, що марсохід досягне поверхні планети в районі марсіанського рівнини Утопія, де були виявлені ознаки льоду.

Пристрій вагою 240 кг на живленні від сонячних батарей працюватиме на планеті близько трьох місяців і буде вивчати склад грунту. Орбітальний апарат, як очікується, прослужить два роки.

Для Китаю це друга спроба відправки місії на Марс.

18 лютого — Perseverance (США)

Слідом за китайським марсоходом на планету, як очікується, сяде американський апарат Perseverance (в перекладі означає «Наполегливість») аерокосмічного агентства NASA.

Він висадиться на Марс в районі кратера Езеро, який, як припускають, є дельтою пересохлої річки. Для NASA ця марсіанська місія стане вже дев'ятою за рахунком. Бюджет програми — $2,4 млрд.

30 липня 2020 року ракета-носій Atlas V, яку виготовили фахівці компаній Lockheed Martin та Boeing, вивела на орбіту Землі марсохід Perseverance.

Апарат оснащений спеціальним лазером для сканування органічних сполук, рентгенівським спектрометром, камерами, мікрофонами. Марсохід, як очікується, буде не просто сканувати, записувати і спостерігати, а й збирати зразки ґрунту. Їх заберуть з Марса під час однієї з подальших місій NASA і ESA (Європейського космічного агентства).

1 грудня винахідник Ілон Маск заявив: «Я повністю впевнений, що людина висадиться на Марс в найближчі шість років», а в кращому випадку — в наступні чотири роки.

Як ми писали раніше, Україна приєдналася до програми NASA з освоєння Марса і Місяця.

Куди поїхати на Марсі. Гід по пам'ятках Червоної планети