NASA сертифікувало систему космічних польотів Crew Dragon від SpaceX
SpaceX

Космічний корабель компанії Ілона Маска SpaceX Crew Dragon, який 14 листопада має доставити людей на МКС, встановили на стартовому майданчику NASA LC-39A космічного центру імені Кеннеді у Флориді, США.

NASA і SpaceX завершили сертифікацію CrewDragon. Так агентство повернуло регулярні запуски пілотованих космічних кораблів на територію США на американських ракетах і космічних кораблях.

Ракету-носій Falcon 9, з'єднану з космічним кораблем Crew Dragon, перемістили з ангару SpaceX, повідомляє SpaceX і NASA

Запуск місії Crew-1 запланований на суботу, 14 листопада, о 7:49 p.m. EST (15 листопада о 1:50 за київським часом).

На борту корабля будуть астронавти NASA Шеннон Уокер, Виктор Гловер и Майкл Хопкінс, а також фахівець Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Соїча Ногучи. Екіпаж Crew-1 приєднаються до екіпажу 64-ої експедиції МКС до якої зараз входять 4 людини.

Crew-1 — перша з шести запланованих місій до МКС, які компанія Маска збирається виконати за контрактом з NASA.

Сертифікація Falcon 9 та Crew Dragon

NASA оголосило, що сертифікувало систему космічних польотів Falcon 9 та Crew Dragon від SpaceX для місій екіпажів до Міжнародної космічної станції та з неї. Це перша комерційна система в історії, яка відповідає такому призначенню. NASA сертифікувало космічні апарати, ракети та системи наземного забезпечення SpaceX для регулярних польотів з астронавтами.

Починаючи з польоту Falcon 9 30 травня 2020 року, другий демонстраційний льотний тест Crew Dragon на космічну станцію й назад відновив пілотовані космічні польоти у США вперше за майже десятиліття. Цей політ став кульмінацією років розробок, випробувань та тренувань SpaceX.

Crew Dragon, що включає ракету Falcon 9 та супутні наземні системи, є першим новим пілотованим космічним кораблем, який отримав сертифікацію NASA для регулярних польотів з астронавтами з часів космічного шаттла майже 40 років тому. Кілька важливих подій відкрили шлях для цього досягнення, включаючи випробування на землі, моделювання, льотні випробування та тестовий політ NASA SpaceX Demo-2 з астронавтами Робертом Бенкеном та Дугласом Херлі на початку цього року.

Передісторія

30 травня компанія SpaceX Ілона Маска у співробітництві з NASA відправила в космос двох американських астронавтів на кораблі Crew Dragon.

Старт ракети особливий тим, що вперше політ повинен відбувся на космічному кораблі приватної компанії. Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійшлось NASA в $50 млн. «Роскосмос» бере за цю послугу майже вдвічі більше — $90 млн.

Тим часом 2 листопада виповнилося 20 років, як люди безперервно перебувають на Міжнародній космічній станції.

Як ми писали раніше, наприкінці жовтня NASA назвало дату комерційного польоту Crew Dragon до МКС — 14 листопада. Прибуття «Crew-1» збільшить розмір екіпажу МКС з шести до семи космонавтів.

Також SpaceX планує на листопад запуск корабля Starship, першу комерційну місію на МКС та ще 5 стартів. Тривають передстартові випробування восьмої модифікації SN8.

NASA відправить першу жінку на Місяць до 2024 року