SpaceX планує на листопад запуск корабля Starship, першу комерційну місію на МКС та ще 5 стартів
BocaChicaGal

Компанія Ілона Маска Spacex запланувала здійснити у листопаді щонайменше 7 космічних запусків.

Найочікуванішим запуском є перший тестовий політ на 15 кілометрів міжпланетного корабля Starship, який, зокрема, має доставити людину на Марс, повідомляє NASASpaceflight.

На майданчику пускового комплексу Spacex в Бока Чика, штат Техас, тривають останні передстартові випробування восьмої модифікації Starship. Точної дати старту в компанії поки не називають.

Ілон Маск припускає, що «пряма трансляція тестового запуску може дуже швидко закінчитись», оскільки це саме тестова модель корабля і можливі нештатні ситуації. Проте, як зазначає Spacex, 9,10,11 та 12-та версії Starship вже виготовляються.

 

Очікується, що Starship SN8 завершить другий цикл випробувань Static Fire протягом найближчого тижня перед випробувальним польотом пізніше в листопаді. Поки SN8 випробовує приземлення на стартовому майданчику, Ілон Маск розповів про основні цілі його польоту. Основним завданням є стабільний, контрольований спуск за допомогою його аеродинамічних поверхонь.

 

Наразі Starship SN8 чекає на другий цикл випробувань, який передбачатиме кріогенне випробування резервуара носового конуса, а потім — тест Static Fire з одним, а потім двома двигунами.

SN8 підніметься на висоту 15240 метрів. Тоді, вперше під час випробувань Starship, повітряні поверхні почнуть діяти, коли SN8 спускатиметься.

Цей етап тесту стане важливим етапом для SpaceX, що дозволить компанії  відтворити в складніших режимах реального життя те, що розробники вже оцінили у аеродинамічній трубі.

Поки SN8 випробовується на стартовій ділянці, корабель SN9 переїхав у Хай-Бей для передпольотного монтажу.

Графіка Nasaspaceflight

Щодо інших запусків Spacex у листопаді, то компанія вже повідомила дату старту першої комерційної місії на Міжнародну космічну станцію.

15 листопада на борту космічного корабля SpaceX Crew Dragon о 1:50 за київським часом на МКС відправляться три астронавти американського космічного агентства NASA та фахівець японського агентства аерокосмічних досліджень JAXA.

А вже 5 листопада компанія Ілона Маска запланувала доставити на орбіту Землі американський військовий GPS-супутник третього покоління.

Як ми писали раніше, 3 вересня SpaceX провела успішне випробування корабля Starship, який планується використовувати для польотів до Червоної планети.

27 жовтня SpaceX випустила бета-версію додатку для користування супутниковим Інтернетом Starlink.

 

SpaceX не визнає міжнародне право на Марсі, згідно з Умовами надання послуг Starlink