NASA створить нову космічну обсерваторію, що вивчатиме розширення Всесвіту
NASA

Аерокосмічна агенція NASA затвердила проєкт спектрофотометричної обсерваторії SPHEREx — вона вивчатиме далекі галактики, розширення Всесвіту та шукатиме біогенні молекули.

Як повідомляє Лабораторія реактивного руху NASA, телескоп вперше у світі має створити мапу спектрометрії всього неба у ближньому інфрачервоному діапазоні. За допомогою спектрометрії науковці розділять ближнє інфрачервоне світло на окремі довжини хвиль або кольору. Так само призма розбиває сонячне світло на складові — кольори.

Таке дослідження покаже, з чого складається об’єкт, тому що окремі хімічні елементи поглинають та випромінюють світло певної довжини. Так можна ще й визначити відстань об’єкта до Землі, тому нова мапа буде тривимірною.

Наукова команда SPHEREx має три найважливіші цілі.

Перша — шукати докази чогось, що могло статися менше ніж за мільярдну частку мільярдної секунди після Великого вибуху. За цю частку секунди простір, можливо, швидко розширився в процесі, який вчені називають інфляцією.

Таке раптове роздуття мало б вплинути на розподіл речовини в космосі, і докази цього впливу можуть існувати до сьогодні. За допомогою SPHEREx вчені складуть карту розташування мільярдів галактик у Всесвіті відносно одна одної, шукаючи статистичні закономірності, спричинені інфляцією. Шаблони можуть допомогти вченим зрозуміти фізику, яка спричинила розширення.

Друга мета — вивчити історію формування галактик, починаючи з перших зірок, які спалахнули після Великого вибуху. SPHEREx зробить це, вивчаючи слабке світло, яке випромінюється усіма галактиками у Всесвіті. Світіння, що є причиною того, що нічне небо не ідеально темне, змінюється в космосі, оскільки галактики скупчуються разом. Складаючи багатоколірні карти, вчені SPHEREx можуть з'ясувати, як перші галактики спочатку утворювали зірки.

І третя мета — вчені використовуватимуть SPHEREx для пошуку водяного льоду та заморожених органічних молекул — будівельних блоків життя на Землі — навколо новоутворених зірок у нашій галактиці.

Водяний лід проникає в холодні, щільні газові хмари по всій галактиці. Молоді зірки утворюються всередині цих хмар, а планети утворюються з залишків матеріалу навколо цих зірок.

Лід на цих дисках міг «засіяти» планети водою та органічними молекулами. Вчені припускають, що вода в океанах Землі, швидше за все, «починалася» як міжзоряний лід.

Науковці хочуть знати, як часто матеріали, що підтримують життя, такі як вода, включаються в молоді планетарні системи. Це допоможе їм зрозуміти, наскільки поширеними в космосі є планетарні системи, такі як наша.

Планується, що команда SPHEREx витратить 29 місяців на побудову компонентів місії до переходу до наступного етапу місії, коли ці компоненти будуть зібрані, протестовані та запущені.

Телескоп вагою 69 кг з ефективним діаметром 20 см створюватимуть два з половиною роки. На початку січня агентство почало працювати над фінальними кресленнями та апаратним і програмним забезпеченням.

Команда SPHEREx успішно завершила попередній огляд проекту в жовтні 2020 року.

Запуск проєкту відбудеться не раніше червня 2024 року і не пізніше квітня 2025-го.

Як ми писали раніше, Україна приєдналася до програми NASA з освоєння Марса і Місяця

Тепер і на Місяці є заповідники. У США прийняли закон про захист місць висадки «Аполлону».

Місячне сяйво. Чи справді світ розпочав нові космічні перегони і що стоїть на кону