NASA відправить першу жінку на Місяць до 2024 року

Американське космічне агентство (NASA) офіційно окреслило свій план повернення на Місяць до 2024 року з бюджетом  $28 млрд. В рамках програми під назвою «Артеміда» NASA відправить чоловіка та жінку на місячну поверхню. Це буде першою посадкою на супутник Землі з людьми з 1972 року.

Але графік відомства залежить від фінансування Конгресом — він має виділити  $3,2 млрд на побудову системи посадки, повідомляє BBC News.

Космонавти подорожуватимуть в капсулі, схожій на апарат місії «Аполлон», під назвою «Оріон», яка запускатиметься на потужній ракеті під назвою SLS.

У липні 2019 р. Бріденстайн заявив, що першою жінкою-астронавтом, яка ходитиме Місяцем у 2024 році, буде особа з досвідом космічних польотів і перебування на Міжнародній космічній станції.

На момент його інтерв'ю було 12 активних жінок-космонавтів. З того часу до них приєдналися ще п’ять жінок-космонавтів NASA, які закінчили навчання на початку 2020 року.

BBC цитує адміністратора NASA Джима Бріденстайна: «$28 мільярдів — це витрати, пов'язані на наступні чотири роки за програмою «Артеміда» для висадки на Місяць. Фінансування SLS і «Оріона», система висадки людей та, звичайно, скафандри — включені всі речі, які є частиною програми «Артеміда».

Але він пояснив, що зараз агентство просить у обох палат парламенту США  $3,2 млрд на 2021 рік для системи висадки людей.

Палата представників США вже прийняла законопроект про виділення  $600 млн на висадку на Місяць. Але NASA просить більшу суму, щоб повністю розробити космічний автомобіль.

Відправляючи астронавтів на Місяць, Білий дім хоче відновити американське лідерство в космосі. Також планується видобути цінні поклади водяного льоду з місячного Південного полюса. Вони можуть бути використані для виготовлення ракетного палива на Місяці — за меншу ціну, ніж перевезення його із Землі, — слугуючи основою для місячної економіки.

Новий документ NASA окреслює першу фазу місії, яка включає тестовий політ навколо Місяця під назвою «Артеміда-1» восени 2021 року.

«Артеміда-3» стане першою місією, яка висадить астронавтів на місячну поверхню з часів «Аполлона 17» (що відбулася 48 років тому). NASA надала  $967 млн доларів декільком компаніям для роботи над проектами посадкового апарату, який доставить їх туди.

План окреслює на десятиліття створення бази для людей, яка включатиме інфраструктуру, необхідну для довгострокового дослідження Місяця.

Як ми повідомляли раніше, Ілон Маск, засновник компанії SpaceX, однієї з підрядників місії «Артеміда», опублікував фото корабля SpaceX Starship SN8. Апарат готують для польоту на висоту 15 кілометрів. Наступним буде SN9. Саме вони стануть одними із ключових елементів висадки людей на Місяць у 2024 році.