НАТО і США поступово виводять війська з Афганістану
Getty Images

Північноатлантичний альянс почав організоване виведення своєї місії з Афганістану. Про це агентству AFP заявив в четвер офіційний представник Альянсу.

«В середині квітня союзники по НАТО вирішили почати виведення сил місії «Рішуча підтримка» до 1 травня, і це виведення вже почалося. Це буде впорядкований, скоординований і обережний процес», — розповів представник НАТО.

Члени Альянсу погодилися в цьому місяці завершити свою місію в Афганістані, яка налічує 9600 осіб. Це відбувається після того, як президент США Джо Байден анонсував виведення американських військових з Афганістану і закликав покласти край найтривалішій війні Вашингтона.

Рішення ухвалили попри побоювання, що воно може дозволити талібам відновити владу в країні.

Представник НАТО підкреслив, що безпека військ Альянсу «буде головним пріоритетом на кожному етапі шляху, і ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб уберегти наш персонал від шкоди».

«Будь-які атаки талібів під час виведення військ зіткнуться з рішучою відповіддю. Ми плануємо завершити виведення протягом декількох місяців», — сказав чиновник НАТО. Подробиць про строки він не розповів.

За словами Байдена, виведення військ США завершать до 11 вересня, двадцятої річниці терактів 9/11 у Вашингтоні та Нью-Йорку, які призвели до введення вйськ Штатів до Афганістану.

Міністерство оборони Німеччини заявило, що планує вивести з країни 1300 військовослужбовців до початку липня.

Місія НАТО «Рішуча підтримка», яка значною мірою покладається на військову інфраструктуру Вашингтона, має персонал з 36 країн — як членів Альянсу, так і країн-партнерів.

США виводить війська з Афганістану

За наказом Байдена з Афганістану літаками перевезли майже 100 американських військових, повідомляє CNN.

За повідомленням Білого дому та кількох американських оборонних служб, зараз офіційно триває виведення американських військових з Афганістану.

За повідомленнями кількох американських оборонних служб, майже 100 військовослужбовців та військову техніку перевезли в основному літаками до США. Байден наказав виводити війська не пізніше 1 травня.

«Незважаючи на те, що спочатку ці дії призведуть до збільшення рівня сил, ми продовжуємо виводити весь військовий персонал США з Афганістану до 11 вересня 2020 року», — сказала заступник прессекретаря Білого дому Карін Жан-П’єр.

Крім того, підрядники та американські держслужбовці також виїжджають з країни, заявили чиновники. Пентагон заявив, що стурбований тим, що персонал потрапляє під атаку «Талібану» під час його від’їзду. Тому незрозуміло, чи буде відомство розкривати всі деталі процесу вильоту.

Командувач військами США і НАТО в Афганістані генерал Скотт Міллер заявив у Кабулі 25 квітня, що Сполучені Штати і НАТО почали виведення військ з ряду баз в Афганістані.

Передісторія

14 квітня Байден оголосив, що США розпочнуть виведення військ з Афганістану з 1 травня. При цьому, як передбачалося раніше, до цієї дати американські солдати в повному складі вже покинуть територію країни.

Помічник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван 18 квітня пояснив, що Вашингтон досяг поставлених на початку операції в Афганістані в 2001 році цілей. Вони, за його словами, полягали в розслідуванні нападу на США 11 вересня 2001 року.

Офіційний строк завершення виведення контингенту США призначений на 11 вересня.

Військовий контингент США знаходяться на території Афганістану з 2001 року. Через 10 років почалося його поступове скорочення, і в 2014 році США вивели з країни основні бойові сили.

В кінці лютого 2020 року США і рух «Талібан» підписали мирну угоду. Воно передбачало повне виведення військ США і НАТО з Афганістану протягом 14 місяців.

Заява терористів з «Аль-Каїди»

«Аль-Каїда» стверджує, що її війна з Америкою ще далеко не закінчена.

В ексклюзивному інтерв'ю CNN, проведеному через посередників, представник «Аль-Каїди» заявив телеканалу, що «війна проти США триватиме на всіх інших фронтах, якщо їх не виженуть з решти ісламського світу».

Chas News повідомляв, що Трамп засудив рішення Байдена відкласти виведення військ із Афганістану.

Сили НАТО планують одночасно вийти з Афганістану