НАТО збільшить підтримку України та Грузії
Getty Images

Північноатлантичний Альянс має намір посилювати політичну й практичну підтримку України і Грузії. Вони є близькими та поважними партнерами НАТО у Чорноморському регіоні.

Про це в Брюсселі за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє «Укрінформ».

«Ми розглядаємо, як надалі зміцнити наше партнерство на політичному та практичному рівні. Ми також вітаємо той факт, що обидві країни, Україна і Грузія, надають підтримку і допомогу для різних операцій та місій НАТО» — наголосив Столтенберг.

Він заявив, що посилення партнерства з сусідами є одним із головних положень програми НАТО 2030.

В наших інтересах, щоб наші сусіди були стабільним і успішними. Україна і Грузія є країнами-аспірантами на членство в НАТО, і ми підтримуємо їх зусилля в імплементації реформ, щоб вони могли рухатися вперед євроатлантичним шляхом

Генсек розповів про відповідь НАТО на агресивну поведінку РФ. Альянс збільшив свою присутність на суходолі, в морі та у повітрі у регіоні Чорного моря, де знаходяться три прибережні країни-союзниці, — Туреччина, Румунія і Болгарія. Там само — території близьких партнерів НАТО України і Грузія. Альянс збільшуватиме свої сили в регіоні й надалі.

«Кращим сигналом від нас для Росії може бути те, що ми виконали найбільше посилення нашої колективної оборони з часів завершення холодної війни, дислокували нові бойові групи у східній частині Альянсу» — констатував політик.

Столтенберг нагадав, що Альянс має сили високої готовності, збільшив оборонні витрати, проводить більше навчань.

«Ми нарощуємо нашу співпрацю з партнерами, такими як Грузія і Україна. Я думаю, що це надсилає чітке послання будь-якому потенційному противнику НАТО», — наголосив керівник Альянсу.

Передісторія

Парламентська асамблея НАТО перенесла заплановану на квітень сесію в Києві у зв’язку з пандемією COVID-19.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує вступити до Євросоюзу і НАТО протягом найближчих п’яти-десяти років.

Раніше генсек НАТО Столтенберг назвав умову прискорення вступу України до Північноатлантичного альянсу.

Напередодні Зеленський попросив План дій щодо членства в Альянсі у генсека НАТО. 

Chas News повідомляв, що Словаччина юридично підтримуватиме вступ України в НАТО.

Генсек НАТО вважає, що Росія не захопила б Крим, якби Україна була в Альянсі