Нацбанк хоче, щоб «Приватбанк» купили інвестори з «бездоганною діловою репутацією»

Нацбанк оголосив, що готуватиме «Приватбанк» на продаж уже після закінчення кризи, спричиненої пандемією COVID-19, та перерахував вимоги до потенційних інвесторів.

Про це повідомляє hromadske із посиланням на відповідь регулятора.

«Там зазначили, що підготовка до виходу держави з капіталу банків почнеться після того, як буде досягнуто стабільне відновлення економіки — коли реальний ВВП України зростатиме впродовж двох кварталів поспіль. У першому кварталі 2021 року економіка України, згідно з прогнозами, продовжила падіння», — уточнило ЗМІ.

Також НБУ озвучив вимоги до інвесторів: вони повинні мати бездоганну ділову репутацію, задовільний фінансовий/майновий стан і прозору структуру власності.

«Тобто регулятор має розуміти, хто конкретно стоїть за інвестиціями в банк», — підкреслили в Нацбанку.

На думку НБУ, приватизація «Приватбанку» зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів, у тому числі зі США і ЄС.

Установа залишається найпривабливішим об'єктом для приватизації серед держбанків, і мета знайти для нього інвестора до 2025 року досить реалістична. Про це заявила заступник директора напрямку «Фінансові інститути» міжнародного рейтингового агентства S & P Global Ratings Аннет Есс.

На початку вересня 2020 року Кабмін поновив принципи стратегічного реформування держбанків. Він передбачив скорочення частки держави в банківському секторі з нинішніх 60% до 25% до 2025 року шляхом часткової або повної приватизації кожного з чотирьох держбанків.

Уряд зберіг плани з приватизації «Приватбанку» і бачить його провідним роздрібним банком в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі.

Прибуток «Приватбанку» у першому кварталі впав у чотири рази порівняно з 2020 роком — до 2,4 млрд грн