«Приватбанк» скоро виставлять на продаж інвесторам зі США і ЄС, обіцяє голова НБУ

Голова Національного банку України Кирило Шевченко заявив в інтерв'ю GlobalCapital, що «Приватбанк», найприбутковіший український банк, незабаром можуть приватизувати.

Він нагадав, що в січні Міжнародна фінансова корпорація (IFC, входить до групи Світового банку) і державний «Укргазбанк» підписали договір про виділення банку п’ятирічної позики на 30 млн. В угоді передбачили можливість конвертації позики у 20-відсоткову частку в капіталі банку.

Крім того, держава веде переговори про входження Європейського банку реконструкції та розвитку в капітал «Ощадбанку».

Шевченко сподівається, що за п’ять років частка держави в банківській системі знизиться з 55% до 25% і це допоможе їй стати незалежнішою.

Голова Нацбанку вважає, що у банківського сектору України є «значний потенціал для міжнародних інвесторів». Він сподівається, що найближчим часом міжнародні банківські групи куплять частки в українських держбанках. .

Згідно з нашими планами, скоро на продаж буде виставлено найбільший банківський актив України — «ПриватБанк». Ми вважаємо, що приватизація «Приватбанку», якому належить 20% українського банківського ринку, зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів, у тому числі зі США і ЄС

Він також зазначив, що НБУ продовжує підтримувати стратегію «Приватбанку» в судах з його колишніми власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. Шевченко розповів, що зараз проходить близько ста судових процесів. «Це виключно складне питання», — наголосив голова НБУ.

На питання про те, наскільки ймовірно, що ці процеси завершаться до кінця 2021 року, Шевченко відповів: «По суті, це наша ціль. Сподіваємося, що судові справи будуть завершені, і ми зможемо зосередитися виключно на стягненні активів».

Передісторія

Держава націоналізувала «Приватбанк» у грудні 2016 року й докапіталізувала його на 155 млрд грн.

Розслідування агентства Kroll показало, що ПриватБанк був «об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до нанесення банку збитків щонайменше в $5,5 млрд».

«Приватбанк» хоче повернути виведені колишніми власниками гроші на суму близько $3,75 млрд. Банк судиться з Коломойським і Боголюбовим у Великобританії, США, на Кіпрі, в Ізраїлі і Україні.

Як ми писали раніше«Приватбанк» визначився з головою правління: ним стане Дмитро Дубілет. Колишній ІТ-директор банку та розробник «Приват24» обійме посаду, яку до націоналізації банку обіймав його батько.

Детективи з Wall Street. Як агентство Kroll змінило банківську систему України