Навального в Росії перед його поверненням оголосили у розшук
Getty Images

Федеральна служба виконання покарань оголосила російського опозиціонера Олексія Навального у федеральний розшук. У ФСВП наголосили, що він «ухиляється від контролю» у справі «Ів Роше». За нею його засудили на 3,5 роки умовно.

Про це повідомляє DW.

У службі розповіли, що у кінці листопада 2020-го співробітники федерального органу не змогли встановити місцеперебування російського політика. Telegram-канал Mash опублікував копію постанови начальника Федеральної служби виконання покарань по Москві Сергія Мороза.

Адвокат Навального Вадим Кобзєв підтвердив, що опозиціонера оголосили у федеральний розшук. Захисник активіста підкреслив, що він все одно повернеться до Росії. Однак за його словами, Навального можуть затримати після прибуття в РФ.

Саме 17 січня опозиціонер планує повернутися в Росію незважаючи на погрози з боку російських правоохоронців. Про це політик розповів в Instagram. 

«Питання «повертатися чи ні» переді мною не стояло ніколи. Просто тому, що я не виїжджав. Я опинився в Німеччині, приїхавши в неї в реанімаційній коробці, з однієї причини: мене намагалися вбити ... 17 січня, в неділю, я повернуся додому рейсом «Победа». Зустрічайте», — написав він.

Передісторія

У 2012 році Слідчий комітет РФ за заявою генерального директора компанії «Ів Роше Схід» відкрив справу проти Олексія Навального і його брата Олега.

30 грудня 2014 року Замоскворецький суд Москви засудив російського опозиціонера до 3,5 років умовно, а його брата — до 3,5 років колонії загального режиму.

17 жовтня 2017 року Європейський суд з прав людини визнав вирок необґрунтованим.

Chas News повідомляв, що Слідчий комітет РФ порушив нове провадження проти Навального. 

ФСБ цілила не лише в Навального. Bellingcat розслідує причетність можливих отруйників до двох смертей активістів