Справа на 365 млн. Слідчий комітет РФ порушив нове провадження проти Навального
Telegram Олексія Навального

Слідчий комітет Росії порушив проти російського опозиціонера Олексія Навального кримінальну справу про шахрайство. Активіст нібито витратив на особисті цілі 356 млн руб, з коштів, перерахованих в різні фонди, зокрема у заснований ним Фонд боротьби з корупцією.

Про це повідомила пресслужба Слідчого комітету.

«Головним слідчим управлінням СК Росії зібрані достатні дані, на підставі яких стосовно Олексія Навального та інших осіб порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 159 КК РФ (шахрайство в особливо великому розмірі)», — йдеться у повідомленні.

За інформацією СК, з фізичних осіб зібрали понад 588 млн руб. Пожертв. Вони начебто перерахували ці гроші у такі некомерційні організації:

  • «Фонд боротьби з корупцією»;
  • «Фонд підтримки засобів масової інформації «П'ята пора року»;
  • «Фонд організації та координації захисту прав громадян»;
  • «Фонд правового забезпечення громадян»;
  • «Фонд захисту прав громадян «ШТАБ».

«За даними слідства, Навальний, будучи фактичним керівником зазначених організацій, діючи спільно з іншими особами, витратив з цієї суми понад 356 млн рублів на особисті цілі - придбання особистого майна, матеріальних цінностей і оплату витрат (у тому числі відпочинку за кордоном). Таким чином, зібрані з громадян кошти були викрадені», — зазначили у СК.

Напередодні Путін прокоментував отруєння Навального.

Раніше The Insider і Bellingcat оголосили імена і псевдоніми отруювачів зі спецгрупи ФСБ.

Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити