НАЗК винесло припис Кабміну поновити на посаді викривача корупції у «Енергоатомі»

Національне агентство із запобігання корупції винесло два приписи — Кабміну і т. в. о. президента «Енергоатому» Петру Котіну з вимогою повернути на посаду викривача корупції на підприємстві Олега Поліщука та знайти винних у незаконному звільненні. Раніше припис винесли прем'єру Денису Шмигалю.

Про це повідомляє НАЗК у Telegram.

Котін підписав накази про притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення уповноваженого із реалізації антикорупційної програми ДП «Енергоатом» Олега Поліщука після того, як той поскаржився в НАЗК та Міністерство енергетики на можливу корупцію у діях Котіна.

У приписі агентство вимагає скасувати ці «незаконні» накази та поновити уповноваженого на посаді.

Раніше НАЗК повідомило, що голова агентства Олександр Новіков виніс припис прем’єр-міністру Шмигалю. Агентство вимагало провести службове розслідування ситуації й притягти винних до відповідальності.

Пізніше повідомлення змінили. У новій версії агентство написало, що припис винесли всьому КМУ, який здійснює функції управління «Енергоатомом». Яким чином Кабміну як колегіальному органу виконавчої влади можна винести припис, в НАЗК не пояснили.

Українське законодавство визначає, що припис можна винести конкретній особі, а не органу влади.

Також припис агентство надіслало т. в. о. президента «Енергоатома» Котіну. Від нього вимагають скасувати накази про дисциплінарну відповідальність, звільнити Поліщука і провести власне службове розслідування з покаранням винних.

В агентстві наголосили, що звільнення Поліщука мало відбутися за погодження НАЗК, але керівництво «Енергоатому» не надіслало до агентства відповідний запит.

Також ДП мало повідомити НАЗК про притягнення уповноваженого до дисциплінарної відповідальності не пізніше двох днів із моменту прийняття наказу. Однак підприємство і цього не зробило.

Звільненню передувало повідомлення Поліщука до Національного антикорупційного бюро про ознаки корупції з боку посадовців підприємства. Після цього він набув статусу викривача.

НАЗК пише: «Закон забороняє звільняти чи притягувати до дисциплінарної відповідальності викривача за повідомлення про можливі факти корупції. Аби встановити об’єктивну істину в цій справі, НАЗК надіслало до «НАЕК «Енергоатом» запити на надання інформації. Проте керівництво підприємства відмовилося їх виконувати».

Передісторія

2 липня 2020 року Поліщук поскаржився у НАЗК та Міністерство енергетики на можливі корупційні дії з боку т. в. о. президента «Енергоатома» Котіна. Того ж дня Котін ініціював службове розслідування з одночасним відстороненням Поліщука. А згодом Поліщука звільнили.

Пізніше стало відомо, що Шмигаль доручив провести службову перевірку Котіна через вчинення ним корупційного порушення.

10 лютого НАБУ почало обшуки на «Енергоатомі» через продаж електроенергії за неринковими цінами в грудні 2020 року, про що повідомили в САП.

Міненерго проводило розслідування, чи була корупція у діях керівника «Енергоатома», але потім припинило його