Неочікувано, але інтригує. У лютому відбудеться саміт Східного партнерства в Брюсселі
Getty Images

Португалія, яка стала головуючою державою у Раді ЄС, заявила про наміри провести саміт «Східного партнерства» у Брюсселі вже у лютому.

Про це чиновники написали у програмі головування, повідомляє «Європейська правда».

Головування у Євросоюзі змінюється за ротаційним принципом. Португалія набула цього статусу опівночі 1 січня та очолюватиме Раду ЄС до кінця червня. Попри те, що головування має дуже обмежені повноваження у питаннях, що стосуються зовнішньої політики, Португалія визначила кілька напрямів, на які вона спрямує свою активність.

 «Головування буде активно працювати над організацією саміту ЄС-Східне партнерство, провести який заплановано у лютому в Брюсселі. Що стосується України, ми будемо підтримувати зусилля Високого представника (Жозепа Борреля) з просування всеохопного політичного розв’язання (конфлікту)», — йдеться у документі.

У офіційних документах ЄС досі не анонсував намірів провести саміт Східного партнерства (СхП) у лютому 2021 року. Минулого літа, під час відеоконференції лідерів СхП, політики домовлялися про фізичну зустріч у березні-2021. Чи лишилися досі плани про персональну зустріч, вони не повідомили.

Раніше Білорусь оголосила про зниження рівня участі у СхП.

Як ми писали раніше, очільники МЗС України та Німеччини обговорили підготовку до саміту Східного партнерства, який відбудеться у 2021 році. Кулеба наголосив, що Україна поступово інтегрується до внутрішнього ринку Європейського Союзу.

Очільник МЗС розповів про наслідки рішення КСУ, скасування безвізу з ЄС та стратегічних партнерів України