Непрохідність Верховної Ради. Вітренка не змогли призначити справжнім міністром, але надали йому всі повноваження
Getty Images

Верховна Рада схвалила законопроєкт про відновлення конкурсів на зайняття посад держслужби.

Нардепи урахували пропозиції президента Володимира Зеленського, який пропонував розширити повноваження в. о. міністрів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

«Вітаємо це рішення, адже воно вдосконалить конкурсні процедури та гарантуватиме рівні умови доступу до державної служби. Крім того, це дасть можливість розблокувати роботу Міністерства енергетики та виплатити зарплати працівникам державного сектору енергетичної галузі», — написав прем’єр.

«За» проголосували 267 депутатів, переважно зі складу владної фракції «Слуга народу», «проти» — 38.

Як ми писали раніше, Зеленський повернув до парламенту схвалений Радою законопроєкт.

Президент просив парламент вилучити з закону обмеження повноважень заступників міністра, якщо посада міністра є вакантною.

Гарант назвав неприйнятними положення, які дозволяли виконання першим заступником міністра чи заступниками міністра на період, коли посада міністра є вакантною, лише окремих повноважень. Зеленський написав, що такі пункти порушують конституційні норми. Мовляв, якщо нардепи довго не призначають міністра, це може паралізувати міністерство.

Шмигаль підтвердив, що ситуація з законом виникла через те, що без очільника довго лишається Міненерго. Обов’язки міністра виконує Юрій Вітренко.

Уряд підтримав рішення Володимира Зеленського про вето. Шмигаль заявив 19 лютого в Раді, що ухвалений парламентом закон блокує роботу Вітренка, якого парламент двічі не зміг призначити повноцінним міністром.

Підсумками боротьби за законопроєкт стало те, що сьогодні його таки ухвалили. Фактично — під Вітренка, для зручності його роботи на посаді. Для обрання його міністром у ВРУ вже двічі не вистачило голосів, тому Зеленський пішов іншим шляхом — наполіг на скасуванні обмежень прав в. о. міністра.   

Зарплати шахтарям і причина вето

Перед вето президента ВРУ схвалила цей документ 16 лютого 289 голосами «за».

17 лютого його підписав спікер Дмитро Разумков. Він наголосив на тому, що законопроєкт дозволить виплатити зарплату шахтарям, адже надає право виконувачу обов’язків міністра підписувати фінансові документи. І накази на виплату зарплат в тому числі.

Наразі за інформацією, яку оприлюднювали представники профспілкових організацій шахтарів, на деяких шахтах тривають виплати зарплат за грудень. За інформацією на кінець 2020 року, сума заборгованості перед гірниками перевищувала 1,4 млрд грн.

Особливості статусу Вітренка

Від 21 грудня 2020 року Вітренко за рішенням уряду працює першим заступником міністра енергетики і тимчасовим виконувачем обов’язків міністра.

Отримавши крісло міністра, хоч і з додатком в. о., Вітренко у перші тижні своєї роботи опинився в центрі «тарифної кризи».

Конкурси на держпосади були зупинені у квітні 2020 року через пандемію. На державні посади працівників наймали за контрактом.

В липні Верховна Рада затвердила проєкт закону про відновлення конкурсів. Але Зеленський наклав на нього вето.

Він запропонував внести зміни до статті, яка дозволяє звільняти держслужбовців категорії А протягом чотирьох місяців після призначення керівників відповідних органів.

У серпні у програмі допомоги ЄС уряду України нагадували про необхідність відновити конкурси для призначень на державну службу.

Як ми писали раніше, Вітренка втретє спробують призначити міністром енергетики.

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну