«Ніби перед Другою світовою». Путін на Давоському форумі попередив про ризик «зриву в світовому розвитку»
Getty Images

Президент РФ Володимир Путін виступив онлайн на Давоському економічному форумі. Він назвав конфлікт, подібний до Другої світової війни, в нинішніх умовах неможливим. Але Путін вважає, що існує ймовірність «зриву в світовому розвитку» й «боротьби всіх проти всіх».

«Звичайно, зараз такий глобальний гарячий конфлікт, сподіваюся, в принципі неможливий. Дуже на це сподіваюся. Він означав би кінець цивілізації. Але ситуація може розвиватися непередбачувано і некеровано, якщо, звичайно, нічого не робити, щоб цього не сталося», — цитує Інтерфакс заяву політика по відеозв'язку.

За його словами, «є ймовірність зіткнутися зі справжнім зривом в світовому розвитку, що загрожують боротьбою всіх проти всіх, зі спробами вирішити назрілі протиріччя через пошук внутрішніх і зовнішніх ворогів».

Путін підкреслив, що це загрожує руйнуванням таких традиційних цінностей, як сім'я, і ​​базових свобод.

Російський лідер також назвав продовження Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО) кроком в правильному напрямку. Проте, за його словами, «протиріччя все-таки закручуються, що називається, по спіралі».

Путін зауважив, що за багатьма параметрами експерти порівнюють сучасну ситуацію в світі з 1930-ми роками. І за масштабом викликів і загроз аналогії дійсно напрошуються. У XX столітті аналогічна ситуація призвела до Другої світової війни, вважає Путін.

Він вважає, що у світі — «криза колишніх моделей та інструментів економічного розвитку», посилення соціального розшарування як на глобальному рівні, так і в окремих країнах. 

Це, в свою чергу, викликає сьогодні різку поляризацію суспільних поглядів, провокує зростання популізму, правового і лівого радикалізму та інших крайнощів, загострення і посилення внутрішньополітичних процесів, в тому числі, в провідних країнах

Все це неминуче позначається й на характері міжнародних відносин, не додає їм стабільності і передбачуваності. Путін нарікає на ослаблення міжнародних інститутів: «множаться регіональні конфлікти, деградує і система глобальної безпеки».

З 1980-х років ВВП на душу населення в світі подвоївся, але в розвинених країнах, вважає Путін, це призвело лише до розшарування: кількість бідних в США збільшилася, а весь прибуток забрали транснаціональні корпорації. Це породжує суспільне невдоволення. Його намагаються відвернути пошуком зовнішніх ворогів, градус пропагандистської риторики наростає, зростає тиск на країни, які не готові грати роль слухняних сателітів.

«Деякі монополісти вже підміняють собою легітимні інститути, вирішують за інших, як жити, що говорити. Але нам потрібно зберігати позитивний погляд на майбутнє і прихильність змістовному порядку. Росія відкрита для міжнародного співробітництва» — вважає Путін.

Президент РФ зазначив, що РФ і Європа повинні «позбутися фобій минулого».

Путін бореться із «білоруським сценарієм». Силовики РФ влаштували поквартирний обхід прихильників Навального