Обидва палати парламенту РФ ратифікували продовження договору з США про стратегічні наступальні озброєння

Рада Федерації слідом за Державною думою ратифікувала угоду про продовження терміну дії російсько-американського договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III) до 5 лютого 2026 року.

Угодою в даному випадку є обмін нотами про досягнення домовленості про продовження СНО-3 між Росією і США, що відбувся напередодні, передає Інтерфакс.

Законопроєкт про ратифікацію угоди про продовження договору між РФ і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь від 8 квітня 2010 року вніс до Держдуми ввечері у вівторок президент РФ Володимир Путін. У середу Держдума проголосувала за ратифікацію угоди.

Схвалений Радою Федерації закон про ратифікацію набере чинності з дня офіційного опублікування.

За продовження строку дії підписаного в 2010 році договору ще на п’ять років виступили всі 148 сенаторів, що взяли участь в голосуванні.

Раніше сьогодні Державна дума РФ проголосувала за ратифікацію угоди. За документ проголосували всі депутати нижньої палати. Підтримати його запропонував і спікер Держдуми В’ячеслав Володін, назвавши продовження угоди «важливим для всього світу».

«26 січня 2021 року між Росією і США укладено Угоду про продовження Договору між Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь від 8 квітня 2010 року в формі обміну нотами», — сказано в документі.

Також автори законопроєкті стверджують у тексті, що виконання договору сприяти процесу ядерного роззброєння, «в тому числі дозволить надати йому в перспективі багатосторонній характер».

«Дві найбільші ядерні держави виносять рішення, в рамках якого у нас буде обмежено кількість боєголовок, проведено скорочення, обмеження по розгортанню», — заявив голова Думи В’ячеслав Володін.

Вранці профільні комітети Ради Федерації (з міжнародних справ і по обороні) вже рекомендували ратифікувати угоду.

Передісторія

Напередодні президент Росії Володимир Путін запропонував Держдумі ратифікувати угоду про продовження російсько-американського Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО, або СНО-III).

Це договір між РФ і США про подальше взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь, який набув чинності 5 лютого 2011 року. Дія договору мала завершитися 5 лютого 2021 року, якби сторони не домовилися про його продовження.

ДСНО між Росією і США обмежує кількість ядерних боєзарядів з кожної сторони до 1550, а кількість міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і важких бомбардувальниках — до 700. Договір був підписаний в 2010 році і закінчувався 5 лютого 2021-го.

Джо Байден після вступу на посаду президента США запропонував продовжити ДСНО на максимально можливий термін — п’ять років. 26 січня Росія і США обмінялися дипломатичними нотами про продовження договору. Путін і Байден провели телефонну розмову, в якій обговорили в тому числі цю тему.

Можливість продовження договору існувала, оскільки ще у грудні 2019 років Москва висловила намір продовжити новий СНО на п'ять років без будь-яких попередніх умов.

Адміністрація Дональда Трампа не була налаштована на продовження договору.

Мілітаризація Криму. Окупанти будують нові штольні для підводних човнів